Ολιστική παρέμβαση με συνεργασίες και συντονισμό όλων των δυνάμεων ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν τα αντιπλημμυρικά έργα αποφασίστηκε στη διυπουργική 2ωρη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σε αίθουσα της Βουλής υπό τους υπουργούς Εσωτερικών και, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η καταγραφή και αξιολόγηση της πορείας των αντιπλημμυρικών έργων και των εργασιών αποκατάστασης των καταστροφών στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, καθώς και η αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης οι γγ Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών Γιάνης Καπάκης και Γιώργος Δέδες, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Ελευθέριος Κοσμόπουλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αττικής Γιάννης Δέδες και Α’ Πειραιά Ελένη Σταματάκη, υπηρεσιακοί παράγοντας και συνεργάτες, οι οποίοι εξέτασαν και αποτύπωσαν με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση της πορείας των έργων που απαιτούνται ή εξελίσσονται ήδη.

Π. Σκουρλέτης: Δεν μιλάμε για έργα “μπαλώματα”, αλλά για ολιστική παρέμβαση

Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, διαφάνηκε η συναντίληψη στην αναγκαιότητα του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων, ώστε να επισπευστούν τα αντιπλημμυρικά έργα. «Δεν μιλάμε για έργα “μπαλώματα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Αντίθετα μιλάμε για μία ολιστική παρέμβαση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα, τα οποία όπως είδαμε σημειώθηκαν και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αποφασίσαμε να γίνει η ίδια διαδικασία και στις άλλες Περιφέρειες».

Πάντως κοινή διαπίστωση ήταν η ελαχιστοποίηση των συνεπειών της πρόσφατης νεροποντής χάρη στην ετοιμότητα που επέδειξαν όλοι από τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα υπουργεία, την πολιτική προστασία και την Περιφέρεια. «Βρέθηκαν όλοι από την πρώτη στιγμή πάνω στο πρόβλημα και για αυτό ίσως αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος σε τυχόν νέες ανθρώπινες απώλειες.

Χρ. Σπίρτζης: Αλλαγή προδιαγραφών για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης, τόνισε ότι «έγινε μία λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή κυρίως ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης και εντοπίστηκαν οι νέες πληγές που έχουν ανοίξει στα έργα υποδομών, ευθύνης του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως εξήγησε προτάθηκε «μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις και να αναλάβουν τα υπουργεία να εκτελέσουν τα έργα που δε μπορούν να προχωρήσουν», όπου δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν οι ΟΤΑ.

Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις καθυστερήσεις έναρξης των έργων, είτε λόγω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είτε λόγω των απαλλοτριώσεων, σημείωσε ότι «θα υπάρξει στενή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης τα απαραίτητα έργα υδρονομίας που αφορούν τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και μία σειρά εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να συντομεύσουν οι διαδικασίες εγκρίσεων που έχουν να κάνουν με πέντε τουλάχιστον υπουργεία. «όχι με τις υπηρεσίες των Υπουργείων, αλλά με τις διάφορες υπηρεσίες, της αποκεντρωμένης διοίκησης ή των διαφόρων φορέων του δικαστικού σώματος», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης με τους περιφερειάρχες και τους δήμους που έχουν πληγεί, καθώς εκεί «οι καταστροφές, και οι κλήσεις που δέχτηκε η πυροσβεστική, ήταν πολύ περισσότερες από ότι στη Δυτική Αττική».

Ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι στρατηγικές μελέτες για τα αποχετευτικά και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας που είναι«πραγματικά αθωράκιστη από αντιπλημμυρικά φαινόμενα». Επισήμανε τη συντελούμενη αλλαγή του κλίματος και τις συνέπειες της τον τελευταίο καιρό στη μισή Ευρώπη, γεγονός το οποίο«θα αντιμετωπιστεί με αλλαγή προδιαγραφών προκειμένου να μπορούμε να καλύψουμε τα νέα καιρικά δεδομένα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παρατήρησε ότι παράλληλα και με τη συνεργασία των 6, 7 συναρμόδιων υπουργείων θα ολοκληρωθούν θεσμικές αλλαγές για να συγκροτηθεί ένα «πιο ευέλικτο σύστημα, τόσο για την ειδοποίηση των πολιτών, τη στήριξή τους, που έχει να κάνει με το υπουργείο Υγείας και με την τοπική αυτοδιοίκηση και με την πολιτική προστασία, όσο και με άλλες δράσεις καινοτομίας, που εισηγήθηκε και ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός των πολιτών, που έχει τρέξει η Περιφέρεια Αττικής για τον στρατηγικό σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας».

Ρ Δούρου: Ευκαιρία να αλλάξει το γραφειοκρατικό φορτίο

Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους υπουργικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες και βεβαίως εκείνους των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, που όπως τόνισε «αντιλαμβάνονται, ότι το βαρύ γραφειοκρατικό πλαίσιο δεν μπορεί να επιλυθεί σε επίπεδο εφήμερων εντυπώσεων και στα τηλεπαράθυρα με την απόδοση ευθυνών».

Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα βαρύ φορτίο δεκαετιών, το οποίο οφείλουμε να αλλάξουμε για να μην παίζουμε με την απόδοση ευθυνών και την πολιτική βούληση της εκάστοτε Αρχής και του εκάστοτε δημάρχου. « Και λαμπρή ευκαιρία για αυτήν την αλλαγή αποτελεί η επικείμενη αναμόρφωση του Καλλικρατικού πλαισίου και η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, επισήμανε.

Η περιφερειάρχης αναφερόμενη στις συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας εστίασε στην κλιματική αλλαγή που εκδηλώνεται με ακραίες εκφάνσεις σε όλη την Ευρώπη, την Ελλάδα, αλλά και στην Αττική, η οποία είναι «ανοχύρωτη όπως σωστά χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κ. Δούρου ενημερώνοντας όλους για την αγωνία που αισθάνονται με κάθε κακοκαιρία οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας για περιοχές όπως το Κερατσίνι κ.α. Η Μάνδρα, παρατήρησε, αποτελεί τραγικό παράδειγμα του γεγονότος ότι οι συμπολίτες μας «δίνουν ραντεβού το καλοκαίρι με τις φωτιές και τον χειμώνα με τις πλημμύρες».

Σε ότι αφορά τον αντιπλημμυρικό περιφερειακό σχεδιασμό και την υλοποίηση του, η περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι τον Σεπτέμβρη του 2014 αντί να «προχωρήσουμε με έργα μπαλώματα, προκρίναμε ένα πρόγραμμα 160 έργων υποδομής» αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα το οποίο «δεν μπορούν να επιδείξουν ούτε οι προκάτοχοι μου αλλά ούτε και οι Αρχές» υπογράμμισε εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της για την έναρξη των εργασιών σε σύντομο διάστημα. «Θα περιμένουμε ένα εύλογο διάστημα με σεβασμό στον νόμο και στο Σύνταγμα να δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις και όλα δείχνουν αυτή τη φορά ότι θα λειτουργήσουν όλα κανονικά» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης