Τις τάσεις των πολιτών σε ό,τι αφορά στα κόμματα και τις επερχόμενες εκλογές για το 2023 αποτυπώνει μέσα από δημοσκόπησή της η Alco, για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha.

Πρόκειται για έρευνα που χωρίστηκε σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα παρουσιάστηκε χθες (16/1). Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι καταγράφει και το κλίμα που διαμορφώθηκε με τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και όσα ακολούθησαν. Αύριο θα ακολουθήσει και το δεύτερο μέρος, με την πρόθεση ψήφου και άλλα ποιοτικά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σταθερότητα μέσα από αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας;

Ένα από τα ερωτήματα της έρευνας αφορά στο αν οι πολίτες προτιμούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνεργασίας. Στο δίλημμα αυτό, το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% (από 37%) τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνονται τα ποσοστά όσων επιθυμούν αυτοδυναμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκτιμήσεις για το 2023 και η ακρίβεια

Στο ερώτημα αν θεωρούν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο για τις οικογένειες από το 2022, το 47% των πολιτών απάντησε πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα ή το ίδιο καλά.

Για την ακρίβεια ευθύνεται η διεθνής κρίση λέει το 38%, έναντι του 25% που απαντά η κυβέρνηση και 32% που εκτιμά ότι ευθύνονται και οι δύο.

Δεύτερη ευκαιρία σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα;

Το 33% των πολιτών έδειξε πως θα προτιμούσε να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 24% υπέρ Τσίπρα, ενώ το 29% λέει κανένας από τους δύο.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα μικρό έστω κομμάτι όσων στην έρευνα δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, σε αυτό το ερώτημα τάσσονται υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Στην ερώτηση πώς ήταν η κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι πολίτες, η επικρατέστερη απάντηση κατά 31% ήταν η επιλογή «χειρότερη». «Καλύτερη» απάντησε μόνο το 12%, «όσο καλή περίμενα» απάντησε το 21%, ενώ «όσο κακή περίμενα» απάντησε το 25%.

«Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν κυβερνούσε» ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτηση αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το 41% απάντησε πως θα ήταν χειρότερα, ενώ το 27% αναφέρει τα ίδια.  Καλύτερα ψήφισε το 23%.


 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης