Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής συζητήθηκαν εκτενώς στη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΔΗΜΑΡ. Δίνοντας σήμα ενότητας του χώρου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και της δημιουργίας μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης δεν είναι εύκολο, και απαιτεί πολιτικές συνθέσεις ώστε να υπηρετήσουμε την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για πολιτική ενότητα.

«Οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών για έναν ισχυρό φορέα. Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής επεδίωξε και επιδιώκει να εκφράσει τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Σε αυτό το πλαίσιο παραμένουμε σταθεροί στη συνεδριακή μας απόφαση για την υλοποίηση του οδικού χάρτη προς έναν ενιαίο φορέα», τονίζει η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρεί ότι η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι θετική εξέλιξη, καθώς ο στόχος ενός ισχυρού αυτόνομου φορέα της κεντροαριστεράς ικανού να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, δεν υπηρετείται από την απουσία του.

«Οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις δεν δικαιολογούν την αποχώρηση καθώς αυτή οδηγεί στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να κινηθεί με αντίληψη πλουραλισμού και ενότητας και να αποδείξει ότι μπορεί να εδραιωθεί στην κοινωνία ως ένας ευρύτερος νέος πολιτικός φορέας που υπερβαίνει την ιστορική διαδρομή των κομμάτων που τον συγκροτούν. Έτσι μόνο θα αποκτήσει νέα ακροατήρια και πολυσυλλεκτική ικανότητα», επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ συζήτησε και τις πολιτικές εξελίξεις μετά την απόφαση του Eurogroup για τη πορεία της οικονομίας μετά το τέλος του Μνημονίου και τη κατάσταση στη κυβέρνηση υπό το δεδομένο των δηλώσεων του Πάνου Καμένου για τη στάση των ΑΝΕΛ. Λαμβάνοντας υπόψη και την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, παρατηρεί ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το τεχνητό success story της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρουσιάστηκε απόλυτα ικανοποιημένος για το χρέος, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του οποίου όμως αναζητείται. Επανάφερε το αφήγημα της καθαρής εξόδου, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παραμύθι για εσωκομματική κατανάλωση, ενώ η καθημερινότητα των πολιτών περιλαμβάνει διαρκή λιτότητα, μείωση συντάξεων, αύξηση της φορολογίας, μείωση αφορολόγητου και πολλά άλλα δυσβάσταχτα μέτρα», αναφέρει η ανακοίνωση της η Ε.Ε της ΔΗΜΑΡ.

Επικρίνει τον κ. Τσίπρα για επανάληψη του διχαστικού λόγου «εμείς – αυτοί» και πως «αναφέρθηκε στον εθνικισμό μόνο των άλλων, ξεχνώντας με ποιον συγκυβερνά ο ίδιος. Έθεσε το κρίσιμο ερώτημα ποιος στηρίζει ένα κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση, που βαφτίζει κοινωνική την επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας, διευρύνει τις υποαμοιβόμενες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης και την εργασιακή ανασφάλεια, δεν μπορεί να καλεί τις άλλες δυνάμεις να απαντήσουν για το εάν συντάσσονται με την απορρύθμιση της εργασίας».

Όσον αφορά δε, την πρόσφατη απόφαση για το προσφυγικό, η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές για την ίδια την Ε.Ε., την χώρα μας αλλά και τους πρόσφυγες. «Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι να παραπέμπεται σε διμερείς συμφωνίες. Η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου στάλθηκε στις καλένδες με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα», σημειώνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης