«Καθήκον μας να μην ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία μας, 102 χρόνια μετά το φρικτό αυτό έγκλημα η πληγή είναι ακόμα ανοικτή και οι δράστες αμετανόητοι και διαχρονικά προκλητικοί» τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης, στη δήλωσή του, υπογραμμίζει την τεράστια σημασία του ποντιακού Ελληνισμού στη μακραίωνη ιστορία του έθνους, σημειώνοντας ότι «κράτησε ψηλά το φως του πολιτισμού, συχνά κάτω από δυσμενείς συνθήκες χωρίς να χάσει τον δυναμισμό και την αίγλη του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη γεωπολιτική θέση τους, επισημαίνει ότι ήταν το «τελευταίο προπύργιο του βυζαντινού Ελληνισμού απέναντι στην οθωμανική λαίλαπα, που, πέρα από το ακραίο φρόνημα του γένους που κατόρθωσαν να κρατήσουν στη διάρκεια της σκλαβιάς, επέδειξαν σημαντική εμπορική ανάπτυξη, οικονομική, πνευματική και κοινωνική άνοδο».

«Μία λαμπρή ιστορία» προσθέτει ο κ. Πατούλης «που διακόπηκε από το κτηνώδες έγκλημα των Νεοτούρκων και παρά τον ηρωικό τους αγώνα θρήνησαν τον αφανισμό 350.000 ψυχών – αθώα θύματα στον βωμό της τουρκικής μισαλλοδοξίας».

Η επέτειος της Γενοκτονίας, όπως παρατηρεί ο περιφερειάρχης, «δείχνει το καθήκον μας να μην ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία μας και αυτούς που ανάγκασαν τους Έλληνες να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες μετά από χιλιάδες χρόνια. Να μην ξεχάσουμε τις εκατόμβες των Ελλήνων που πότισαν με το αίμα τους τη γη του Πόντου, τη γη που υπερασπίστηκαν με πάθος και ηρωισμό. Γιατί όποιος ξεχνά τις τραγωδίες του παρελθόντος είναι καταδικασμένος να τις ξαναζήσει στο μέλλον. Και αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε να ξανασυμβεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης