Διευκρινίσεις για τις πρωτοβουλίες της Αυστρίας στο προσφυγικό και ειδικότερα για τη σύγκληση σύσκεψης υπουργών των δυτικών Βαλκανίων, ζητεί από την Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κα. Καϊλή ρωτά κατά πόσο η στάση της Βιέννης είναι σύμφωνη με τις αρχές αλληλεγγύης που διέπουν τις σχέσεις των κρατών μελών και το ενωσιακό κεκτημένο, ενώ με δεύτερο και τρίτο επερώτημα, θίγει το ζήτημα της παραβίασης της Συμφωνίας των Βρυξελλών, προϊόν διαπραγμάτευσης πολλών ωρών μεταξύ των αρχηγών κρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπογραμμίζει, η πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης παραβιάζει τη Συμφωνία των Βρυξελλών της 19ης Φεβρουαρίου και αποτελεί κίνηση απομόνωσης της Ελλάδας.

Η κα. Καϊλή κάνει λόγο για άμεσο κίνδυνο να εγκλωβιστούν στην ελληνική επικράτεια δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

«Αποτελεί μια σχεδόν εχθρική κίνηση από ένα κράτος μέλος της Ε.Ε., που αφήνει εκτός των διαπραγματεύσεων ένα άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. και της Συνθήκης Σένγκεν, ενώ διαπραγματεύεται με κράτη που δεν αποτελούν μέλη της Ζώνης Σένγκεν ή της Ε.Ε.», συμπληρώνει η ευρωβουλευτής και τονίζει ότι μία τέτοια κίνηση δημιουργεί άσχημο προηγούμενο στην Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης