Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, 14:37
Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος

Σε τέσσερις άξονες αναπτύσσεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, το οποίο παρουσιάσθηκε την Τρίτη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φιλοδοξία είναι το εν λόγω σχέδιο να συνεισφέρει στην πρόληψη κατά του καπνίσματος, στην προστασία των μη-καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, στην υποστήριξη των πολιτών στη διακοπή καπνίσματος και στην ανάπτυξη ενός νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ελέγχου και παρακολούθησης των νέων προϊόντων καπνού.

Πρώτος άξονας

Αφορά στην προαγωγή Υγείας και στην πρόληψη με στόχο να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω. Πρόκειται για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με στόχο τη διαμόρφωση και την καθιέρωση της αντικαπνιστικής κουλτούρας. Εστιάζει σε μέτρα πρόληψης κατά του καπνίσματος με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα. Ορισμένα από αυτά αφορούν σε εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο τους γονείς και τις εγκύους, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για σύγχρονες και τεκμηριωμένες στρατηγικές πρόληψης του καπνίσματος, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τους κινδύνους του καπνίσματος και ένταξή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου, ανάδειξη της φυσικής δραστηριότητας και κατ' επέκταση του αθλητισμού ως σύγχρονου τρόπου ζωής και πολιτική επιβραβεύσεων και διακρίσεων καινοτόμων αντικαπνιστικών δράσεων στην κοινότητα.

Δεύτερος άξονας

Ο δεύτερος άξονας εστιάζει στην προστασία των μη-καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στα παιδιά, καθώς και στην καθιέρωση κουλτούρας σεβασμού προς τους μη-καπνιστές. Οι δράσεις του άξονα αυτού αφορούν κυρίως στη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, στην πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, στη δημιουργία συστήματος υποστήριξης δικαιωμάτων μη-καπνιστών καθώς και μητρώου εθελοντικών οργανώσεων.

Τρίτος άξονας

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος, με στόχο τη μείωση του αριθμού των καπνιστών. Οι δράσεις αυτές ουσιαστικά προσφέρουν ένα δίκτυο προστασίας για τους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα και περιλαμβάνουν δημιουργία Χάρτη Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, πιστοποίηση αυτών, καθώς και δημιουργία πλατφόρμας και γραμμής επικοινωνίας για την υποστήριξη διακοπής του καπνίσματος.

Τέταρτος άξονας

Οι δράσεις του τέταρτου άξονα αφορούν στην ανάπτυξη ενός νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ελέγχου και παρακολούθησης των νέων προϊόντων καπνού. Οι διατάξεις του Ν. 4633/2019, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή στις 16/10/2019, απαλείφουν τις εξαιρέσεις και τα «παραθυράκια», απλοποιούν τους κανόνες και διευκολύνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των παραβάσεων.

Οι βασικές αλλαγές είναι:

Πού δεν επιτρέπεται το κάπνισμα

- Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κ.λπ.) σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο στον οποίο παρέχεται εργασία.

- Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κ.λπ.) στο εσωτερικό όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.

- Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κ.λπ.) σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

- Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κ.λπ.) στα Ι.Χ. και Δ.Χ. οχήματα, που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

- Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κ.λπ.) σε νυκτερινά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, καζίνο, καταστήματα τυχερών παιγνίων (καταργήθηκαν οι αντισυνταγματικές εξαιρέσεις που υπήρχαν).

- Τέλος, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα Α' βάθμιας, Β' βάθμιας και Γ' βάθμιας εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κ.λπ., καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ανοικτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι (θεσπίστηκε η διάταξη με τον Ν4633/2019).

Ποιες είναι οι Αρχές και οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί:

- Εποπτεία: Υπουργείο Υγείας, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας

- Όργανα Ελέγχου:

- Ελληνική Αστυνομία

- Επόπτες Δημόσιας Υγείας Περιφερειών

- Δημοτική Αστυνομία

- Λιμενικό Σώμα

- Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ)

- Ελεγκτές του ΕΟΤ

- Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)

- Μικτά κλιμάκια των παραπάνω.

Ποιες είναι οι νέες κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τη νέα ΚΥΑ:

- Φυσικά πρόσωπα:

- 200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων

- 200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας

- 200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών & υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών

- 100 ευρώ για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

- 1.500 ευρώ για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3.000 ευρώ για τον οδηγό).

- Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.ά.):

- Εμβαδόν έως 100 τ.μ.:

▪ 500 ευρώ την 1η φορά

▪ 1.000 ευρώ τη 2η φορά

▪ 2.000 ευρώ την 3η φορά

▪ 4.000 ευρώ την 4η φορά και προσωρινή σφράγιση / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

▪ 8.000 ευρώ την 5η φορά και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας

- Εμβαδόν άνω των 100 τ.μ.:

▪ 2.000 ευρώ την 1η φορά

▪ 4.000 ευρώ τη 2η φορά

▪ 6.000 ευρώ την 3η φορά

▪ 8.000 ευρώ την 4η φορά και προσωρινή σφράγιση / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

▪ 10.000 ευρώ την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

- Εμβαδόν άνω των 300 τ.μ.:

▪ 6.000 ευρώ την 1η φορά

▪ 7.000 ευρώ τη 2η φορά

▪ 8.000 ευρώ την 3η φορά

▪ 9.000 ευρώ την 4η φορά και προσωρινή σφράγιση / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

▪ 10.000 ευρώ την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

- Από 1.001 άτομα και άνω:

▪ 10.000 ευρώ την 1η φορά

▪ 10.000 ευρώ την 2η φορά και προσωρινή σφράγιση / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

▪ 10.000 ευρώ την 3η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

- Υπεύθυνοι Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανισμών Δημοσίου, Υπηρεσιών Δημοσίου, ΔΕΚΟ κ.λπ.

Πρόστιμο 500 ευρώ για:

- Μη Κατάρτιση Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων

- Μη Ανάρτηση σήμανσης και λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων) 

- Μη ανταπόκριση του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης 

- Μη κλήση των αρμοδίων οργάνων

- Μη συνεργασία με τους ελεγκτές.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, 15:14