Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Το θέμα που μονοπώλησε την αρχή της συζήτησης ήταν η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως το μέτρο θα έχει ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου «παρότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έλεγε ότι θα ισχύσει από φέτος». Μάλιστα, πρόσθεσε πως το επίδομα θέρμανσης αφενός θα εξαρτηθεί από τα εισοδηματικά κριτήρια κι αφετέρου από τις θερμοκρασίες ανά περιοχή της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νότης Μηταράκης, από την άλλη, υποστήριξε ότι η εξομοίωση του φόρου γίνεται μόνο για την πάταξη λαθρεμπορίου στα καύσιμα, ενώ τόνισε: «Αν η ελληνική οικονομία δεν σταθεί στα πόδια της, υπάρχει κίνδυνος για χειρότερα μέτρα τον Ιούνιο. Τα μέτρα που θα πάρουμε θα πρέπει να βλέπουν την ανάπτυξη. Αν λειτουργήσει η οικονομία, θα είναι λιγότερος ο κίνδυνος για δυσάρεστα μέτρα».

Αναφορικά με το αν θα επιβληθούν νέα μέτρα, ανέφερε: «Στις περιπτώσεις που θα υπάρξει περικοπή φοροαπαλλαγής, αυτή θα αντικατασταθεί από επιδόματα. Το επίδομα θα είναι μεγαλύτερο από τη φοροαπαλλαγή και θα είναι στοχευμένο».

Όσο για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων τον Ιούνιο, δήλωσε πως «δεν υπήρξε ολοκληρωμένη συζήτηση για το φορολογικό με το ΠΑΣΟΚ. «Εμείς λέμε να υπάρξει φόρος υπεραξίας ακινήτων. Θα ενσωματωθεί το χαράτσι στον ενιαίο φόρο ακινήτων, αλλά θα είναι μικρότερο, θα αντικατασταθεί από τον φόρο υπεραξίας» υποστήριξε και υπογράμμισε ότι όλα αυτά οφείλονται στις αδυναμίες που παρουσιάζουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας και ότι «η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, ώστε τον Ιούνιο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες με συγκεκριμένες προτάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης