«Δεν προβλέπεται επίσκεψη στον φίλο, στον γείτονα ή στον συγγενή. Ακολουθούμε μία από τις έξι επιλογές που υπάρχουν στο έντυπο όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε, όπως, για παράδειγμα, στο φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ. Επομένως μένουμε στο σπίτι αυτές τις ημέρες» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και προσέθεσε:

«Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε με τόσο κόπο τις προηγούμενες εβδομάδες για να μπορέσουμε προς το τέλος του Απρίλη να είμαστε σε θέση να δούμε ένα σχέδιο, που θα ξεδιπλωθεί, μιας σταδιακής, μακρόσυρτης επανόδου στην κανονικότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν ανταποκριθεί στα μέτρα και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να εφαρμοστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα περιοριστικά μέτρα.

Για το Άγιο Φως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι σε συμφωνία με την Εκκλησία για το τι πρόκειται να γίνει. «Έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεργασίες του Υπουργείο Εξωτερικών με το Ισραήλ, υπάρχει συνεννόηση με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, επομένως δεν θα υπάρξει κάποιο θέμα» είπε.

«Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος. Βασιζόμαστε στην πειθώ. Ο πολίτης καταλαβαίνει πως ζούμε κάτι πρωτοφανές, μία κατάσταση που δεν έχουμε ξαναζήσει. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο σήμερα. Δεν θα κάνουμε φέτος αυτά που κάναμε κάθε χρόνο. Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας, δυστυχώς. Δεν δοκιμάζεται, όμως, η πίστη μας. Δοκιμάζεται η ατομική μας υπευθυνότητα και η συλλογική μας ωριμότητα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτήρισε τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος υπεύθυνη, σοβαρή και ξεκάθαρη, σημειώνοντας ότι οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές. «Δεν πάμε στο χωριό μας, δεν ψήνουμε στις αυλές μας, δεν πάμε στις εκκλησιές μας» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην επιστροφή στην κανονικότητα είπε ότι έχει δοθεί η κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό προς το Υπουργείο Υγείας ώστε να έχουμε μία στρατηγική σταδιακής, μακρόσυρτης εξόδου από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που ζούμε. Υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη οι πιο ευάλωτοι, όπως οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, να προστατευθούν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σημείωσε ότι «δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη η επάνοδος στην κανονικότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τουρισμό είπε «με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, αν συνεχιστούν σε αυτή την κατεύθυνση, όντως θα ανοίξει ο τουρισμός κάποια στιγμή, αλλά προσεκτικά, με μέτρα προστασίας και με συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν μπορούμε ακόμη να περιγράψουμε πώς ακριβώς θα αρχίσει η λειτουργία του τουριστικού κλάδου όταν θα ξεκινήσει να ανοίγει».

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν από την κρίση του κορωνοϊού. Δηλαδή, έχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία είχε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Έχει πολύ φθηνά περιουσιακά στοιχεία, είτε μιλάμε για τα ακίνητα είτε μιλάμε για την αποτίμηση των εταιρειών εισηγμένων και μη. Έχει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Και έχουμε και μια πολιτική που στόχο έχει να μειωθούν φόροι και εισφορές. Ποιος δεν θέλει να επενδύσει σε μια τέτοια χώρα; Εμείς πιστεύουμε ότι θέλουν πολλοί. Άρα τι θα κάνουμε; Θα επιταχύνουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα μετά το ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης. Έχουμε και τα εργαλεία ρευστότητας που εξασφαλίσαμε το προηγούμενο διάστημα, ώστε η οικονομία να πάρει το ταχύτερο δυνατό μπροστά».

Τέλος, ο κ. Πέτσας απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Σε κανένα σημείο του μηνύματος του πρωθυπουργού δεν υπήρχε αναφορά σε εκλογές. Υπήρχε ένα μεγάλο “Ευχαριστώ” σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι ακολούθησαν τα αυστηρά δύσκολα μέτρα. Ένα μεγάλο “Ευχαριστώ” στους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και στους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν ένα σωρό πολύτιμα πράγματα, είτε βάζουν πράγματα στο ράφι των σούπερ μάρκετ είτε ασχολούνται με την καθαριότητα στους δήμους. Υπήρχε επίσης κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Μία ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι, αν τηρήσουμε και αυτές τις δύο εβδομάδες τα μέτρα, έρχεται ένα φως στην άκρη του τούνελ, με το ξεδίπλωμα του σχεδίου σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Υπήρχε και μία σοβαρή ιδεολογική αναφορά η οποία δεν συζητήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει να κάνει με το τι κράτος θέλουμε. Θέλουμε ένα αποτελεσματικό κράτος. Αυτό είπε ο πρωθυπουργός. Γιατί η εμπιστοσύνη εμπεδώνεται από ένα αποτελεσματικό κράτος» επισήμανε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης