Τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ σε ριζικές ρυθμίσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της συμπληρωματικής ασφάλισης, αλλά και του συνδικαλιστικού νόμου σε ό,τι αφορά στο μέτρο της ανταπεργίας και τον τρόπο απόφασης για απεργία, εκφράζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, με αφορμή δημοσιεύματα για το τελικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας σχετικά με το Ασφαλιστικό.

«Δεν θα συμφωνήσουμε σε ρυθμίσεις οι οποίες επιφέρουν ριζικές αλλαγές σε ήδη θεσμοθετημένα ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά» δηλώνει ο πρώην υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με τα συνδικαλιστικά, εμείς, σημειώνει αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, «γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περιφερειακές αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα» και δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία σε ρυθμίσεις για τον τρόπο απόφασης των απεργιών, την ύπαρξη ή μη των πρωτοβάθμιων οργανώσεων ή περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ενοποίηση των επικουρικών και προνοιακών ταμείων στο ΙΚΑ, γιατί θα αλλοιωθεί ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, αυτός της επικουρικής σύνταξης με τις πρόσθετες παροχές. Για το ζήτημα αυτό, δηλαδή της οικονομικής αυτοτέλειας των επικουρικών ταμείων (να λειτουργούν από τα αποθεματικά τους), καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες την τελευταία δεκαετία» προσθέτει.

Ειδικότερα, ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες για τις ενοποιήσεις των ταμείων, όπως η ενοποίηση στο εσωτερικό των ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, στο μεγάλο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων. Όμως, τόνισε, σε ό,τι αφορά στην ενοποίηση των επικουρικών και των ταμείων Πρόνοιας, «διαφωνούμε, διότι εκτιμούμε ότι αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του β’ πυλώνα που είναι η επικουρική ασφάλιση και των συμπληρωματικών παροχών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στον συνδικαλιστικό νόμο, ο πρώην υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει η διαδικασία αποφάσεων για τις απεργίες. Μπορεί να υπάρξουν δευτερεύουσες αλλαγές, οι οποίες όμως δεν αλλάζουν το κεντρικό πλαίσιο αυτού του νόμου, ο οποίος ήταν από τους καλύτερους νόμους».

«Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει έως τώρα έχουν οδηγήσει σε μεγάλη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και δεν μπορεί να υπάρξει νέα ρύθμιση και νέος κανονισμός για τις ομαδικές απολύσεις» τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης