Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων και των επαφών του πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας σκληρής και επίπονης περιόδου. Δεν ήταν εύκολη για κανέναν, ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του. Έκανε δε λόγο για ορισμένους που «με σχέδιο οδηγούν τα πράγματα σε ρήξη» και δεσμεύτηκε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας.

«Δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ή την περικοπή συντάξεων»«Τιμούμε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αναμένουμε το ίδιο να κάνουν και οι εταίροι. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις και ακρότητες. Όχι απλώς γιατί δεν πιστεύουμε σε αυτές, αλλά γιατί τις θεωρούμε ακραία αντιαναπτυξιακές» σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις.

»Εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας, απαιτούμε και από την Ευρώπη να κάνει το ίδιο. Δεν μπορεί στους κόλπους της Ευρώπης να ασκούν επιρροή πρόσωπα που υπονομεύουν το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε αυτές τις τελευταίες ημέρες πριν τη συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλλουν ας το κάνουν, οι άλλοι ας σιωπήσουν» υπογράμμισε με νόημα, κάνοντας σαφώς λόγο για κύκλους και πρόσωπα που σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Για το γεγονός ότι δεν έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «δεν ήταν δική μας επιλογή, δεν συνάδει με τους κανόνες της ΕΕ, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, είναι απαράδεκτο».

Σημείωσε δε ότι, αν αυτό αποτελεί τακτική ορισμένων, δεν είναι διόλου αποτελεσματική αν θέλουν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει. «Παρά την ομοβροντία συστηματικών μέσων ενημέρωσης, που πολλές φορές αποτελούν τη φωνή των δανειστών στη χώρα, ο κόσμος μάς εμπιστεύεται για την ειλικρίνειά μας, γιατί γνώριζε ότι ο δρόμος θα ήταν ανηφορικός, γιατί γνωρίζει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στο δικό του όνομα και τα δικά του συμφέροντα». 

Δεν υπογράφουμε εξευτελιστικά μέτρα

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε -απευθυνόμενος ουσιαστικά στην εσωκομματική αντιπολίτευση- ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν πρόκειται στη διαπραγμάτευση να δεχθούν εξευτελιστικά μέτρα, ούτε για την παράταξη ούτε τον λαό.

«Δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ή την περικοπή συντάξεων» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από μόνη της να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος. Επισήμανε όμως ότι αυτό θα γίνει με αναδιανομή από τους πλούσιους προς τους φτωχούς, αλλά και με ενίσχυση της απασχόλησης και πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Είπε επίσης ότι έχει ουσιαστικά επιτευχθεί συμφωνία για σαφώς χαμηλότερα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, σε σύνδεση με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι τέσσερις άξονες για συμφωνία

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηρίζεται η αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους:

-χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια
-όχι στις νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις 
-αναδιάρθρωση του χρέους και
-ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο, ιδίως στις νέες τεχνολογίες και στις υποδομές.

Απαντώντας σε υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έχει ξεχάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της Θεσσαλονίκης», ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης, στον νόμο για τις 100 δόσεις, που είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, και στον νόμο για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών.

Τόνισε δε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας.

Για την ΕΡΤ

Αναφέρθηκε επίσης στον νόμο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, στην κατάργηση του πεντάευρου στα νοσοκομεία, στο σχέδιο 4.500 προσλήψεων νοσηλευτικού-ιατρικού προσωπικού εντός του 2015, καθώς και στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

«Έχουμε καθυστερήσει στο θέμα αυτό και ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην κωλυσιεργία που παρατηρείται.

Διαβεβαίωσε επιπλέον ότι είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού. «Μετά τη συμφωνία έχουμε να ανοίξουμε πολλά μέτωπα» συνέχισε, αναφερόμενος στη γενικότερη λειτουργία του Κράτους (φορολογική διοίκηση, παιδεία, υγεία κλπ.).

«Αυτό που απαιτείται είναι σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και πίστη στις δυνάμεις μας. Ο λαός εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Και θα το κερδίσουμε» κατέληξε.

Διαφωνίες πριν από τη συνεδρίαση

Διαφωνίες για μια… συμφωνία που θα περιέχει σκληρά μέτρα εξέφρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να θέσει σε δημοψήφισμα ένα κείμενο που θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του και να ζητήσει από τον λαό να το απορρίψει, είπε στον ΣΚΑΪ ο Γ. Μιχελογιαννάκης.

Εξήγησε πως δεν θα υπερψηφίσει μια τέτοια συμφωνία, ωστόσο τόνισε: «Δεν φεύγω ούτε παραδίδω την έδρα μου. Είναι δυνατόν να φύγω από τις αρχές που παλέψαμε;» είπε και πρόσθεσε: «Grexit σε αυτούς που δεν τήρησαν τη συμφωνία με τον λαό».

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει τέτοια συμφωνία… Ο πρώτος που θα την καταψήφιζε είναι ο Αλέξης ο Τσίπρας» σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος. «Οι δανειστές έχουν πρήξει το συκώτι στον λαό, όχι εμείς» είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση οφείλει να μην κάνει πίσω και να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές μας μέχρι τέλους».

«Η Κεντρική Επιτροπή θα ζητήσει από την κυβέρνηση η όποια συμφωνία να είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας» τόνισε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης