Eπιστολή απέστειλε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, ενόψει της σημερινής επίσκεψής τους στην Άγκυρα, με την προτροπή να δώσουν «ένα ξεκάθαρο μήνυμα έντονης κριτικής των πολιτικών του καθεστώτος Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Απευθυνόμενος στην ευρωπαϊκή ηγεσία, ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «ως Πρόεδροι της Κομισιόν και του Συμβουλίου, θα πρέπει να υπογραμμίσουν, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο κατά την διάρκεια των συνομιλιών, αλλά και δημοσίως, ότι η ΕΕ αποδοκιμάζει τις εντεινόμενες αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει αναφορά τόσο στις «συνεχιζόμενες διώξεις και φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν, όπως του Κούρδου πολιτικού Σ. Ντεμιρτάς και του ακτιβιστή Ο. Καβάλα» και στις «κλιμακούμενες διώξεις εναντίον του πολιτικού κόμματος του HDP», όσο και στην καταπάτηση «με τον πλέον εμφανή τρόπο του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση της ανεξαρτησίας του Τύπου, αλλά και της Δικαιοσύνης».

Τονίζοντας τέλος «τις προκλήσεις και παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου» που το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει «αγνοώντας τις σχετικές προειδοποιήσεις από την ΕΕ», ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, καλεί θεσμικά την ηγεσία της Κομισιόν και του Συμβουλίου, «να αναλάβει επιτέλους συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως ζητούν τα σχετικά Ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εμφατικά καταδικάζουν τις πρακτικές του καθεστώτος Ερντογάν και ζητούν άμεσα από την Κομισιόν και το Συμβούλιο, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, διαφυλάττοντας τις ευρωπαϊκές αξίες, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης