«Απόψε από το Σύνταγμα στέλνουμε μήνυμα αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Στέλνουμε μήνυμα αποφασιστικής καταδίκης της νέας επίθεσης στη Συρία που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, με τη στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Επίθεση που ήδη κοστίζει σε ζωές αμάχων και σε τραυματισμούς πολλών ακόμη» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στην συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του Κόμματος για την ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία.

«Οι ιμπεριαλιστές ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής. Καταστρέφουν και διαμελίζουν κράτη, αξιοποιώντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα. Τώρα ανακάλυψαν επιθέσεις με χημικά όπλα του ‘Ασαντ μέσα στη χώρα του» είπε ο κ. Κουτσούμπας επισημαίνοντας ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε όχι τυχαία «ανήμερα της επίσκεψης στη Συρία κλιμακίου της διεθνούς επιτροπής για την απαγόρευση των χημικών όπλων, που η συριακή κυβέρνηση είχε αποδεχθεί» ενώ την ίδια στιγμή υποχωρεί ο στρατός των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους, «ο οποίος είχε στηριχθεί αρχικά από τις ΗΠΑ κι άλλες περιφερειακές δυνάμεις» και ο συριακός στρατός ανακτά σημαντικό μέρος του ελέγχου της χώρας και νικά σε όλα τα μέτωπα του ξένους εισβολείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει πως τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα άλλα κόμματα υιοθέτησαν από την πρώτη στιγμή τα σαθρά προσχήματα περί ρίψης χημικών όπλων και τόνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, συμπλέουν στρατηγικά σε μεγάλης σημασίας ζητήματα, όπως η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ καθώς και στην στρατιωτικο-πολιτική συνεργασία με το Ισραήλ.

«Όλοι τους θέλουν να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους των συμμάχων τους. Που είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων, των σφαιρών επιρροής. Αυτός ο στόχος, τούς φέρνει σε αντιπαράθεση με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και περιφερειακές δυνάμεις. Με κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, γιατί υπηρετούν ανταγωνιστικά σχέδια. Η όξυνση των ανταγωνισμών, σε συνδυασμό με την τεράστια συγκέντρωση αντιμαχόμενων πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή, μας φέρνει στα πρόθυρα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου πολέμου θα είναι απρόβλεπτες για τους λαούς τόσο της περιοχής όσο και όλου του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ότι είναι ψέμα πως «δήθεν η χώρα μας είναι αμέτοχη απέναντι στη νέα επίθεση» και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμμετέχει και μάλιστα με τα μπούνια, ενεργά και με αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο έγκλημα των ιμπεριαλιστών».

Επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί εμπλέκει τη χώρα και τον λαό «πιο βαθιά σ’ αυτό το μακελειό για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών», και γιατί εξωραΐζει συστηματικά και απροκάλυπτα τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζει ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο. Έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα. Συνεργάζεται στρατιωτικά με κράτη – δολοφόνους, όπως το Ισραήλ. Πρέπει να ντρέπονται» είπε ο κ. Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εμπλέκεται άμεσα σε αυτό το έγκλημα διαρκείας μέσω των χιλιάδων ανεφοδιασμών αμερικανικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στη βάση της Σούδας και αλλού, μέσω της στάθμευσης drones των ΗΠΑ στην Λάρισα, μέσω της στήριξης με υποδομές και έμψυχο υλικό που παρέχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στις αποστολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και μέσω του διαρκούς «αλωνίσματος» της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο.

Έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν ντρέπονται τα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν «ότι θα ήταν χειρότερα για την χώρα χωρίς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ότι τα σύνορα προστατεύονται γιατί είναι και ‘σύνορα της Ευρώπης’» την ώρα που «τα σύνορα της Ελλάδας έχουν γίνει «σουρωτήρι» και τα κυριαρχικά δικαιώματα αμφισβητούνται όλο και περισσότερο, μαζί με τις Διεθνείς Συνθήκες που τα κατοχυρώνουν».

Σημείωσε ότι «σήμερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας από διάφορα Μέσα Eνημέρωσης νέα παρέμβαση της Τουρκίας, με επιστολή της προς τον ΟΗΕ, με την οποία προχωρά επισήμως, σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και του δικαιώματος του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες, αντιδρώντας στην κατάθεση στο διεθνή οργανισμό του Κοινού Ανακοινωθέντος της Τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου».

Είπε ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν προστατεύει ούτε τον ελληνικό ούτε και κανένα άλλο λαό, υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και ότι την ΝΑΤΟϊκή «προστασία» έχουν δοκιμάσει επανειλημμένα κι άλλοι λαοί στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και αλλού.
Πρόσθεσε ότι την ίδια «προστασία» έχει δοκιμάσει και ο ελληνικός λαός «με το γκριζάρισμα του Αιγαίου, που φέρει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, με αποτέλεσμα ακόμα και δυστυχήματα. Όπως ο χαμός του Έλληνα πιλότου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, την περασμένη Πέμπτη, τον οποίο, ο ελληνικός λαός, κήδεψε σήμερα με τιμές ήρωα, στο χωριό της καταγωγής του στο νομό Καρδίτσας. Και με αφορμή αυτή μας την εκδήλωση, εκφράζουμε για μια ακόμα φορά δημόσια τα θερμά συλλυπητήριά μας προς την οικογένειά του».

«Η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας, αποτελεί κομμάτι των συνολικότερων εξελίξεων στην περιοχή. Για λογαριασμό των συμφερόντων της δικής της αστικής τάξης, η Τουρκία παζαρεύει τις σχέσεις της τόσο με το ΝΑΤΟ, όσο και με τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες ανασφάλειας, αποσταθεροποίησης κι αλλαγής συνόρων. Δεν νοιάζονται για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Νοιάζονται μόνο για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων. Κι αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην ιστορία» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Δεν πρέπει να πληρώσει και με νέες περιπέτειες, πάλι για την εξασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την εξασφάλιση κομματιού της μοιρασιάς της λείας για τα μονοπώλια, αφού αυτό επιδιώκεται μέσω των επεμβάσεων και των πολέμων» και κάλεσε σε ισχυροποίηση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, για να κλείσουν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, για να επιστρέψουν όλοι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Είπε ότι απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα «ότι δήθεν αυτή η εμπλοκή και η συμμετοχή σε επιθετικούς συνασπισμούς είναι μονόδρομος γιατί δήθεν διαφορετικά η χώρα θα ‘απομονωθεί’», η αλήθεια είναι ότι «η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι αυτή που απομονώνει τους λαούς, που υποδαυλίζει τους εθνικισμούς, τους αλυτρωτισμούς και τις αλλαγές συνόρων».
«Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Όλοι μας βράζουμε στο ίδιο καζάνι της εκμετάλλευσης των καπιταλιστών. Έχουμε τον ίδιο εχθρό, τις αστικές τάξεις στις χώρες μας, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στον συντονισμό της δράσης του ΚΚΕ με Κομμουνιστικά κι Εργατικά κόμματα από την Ευρώπη, την Μ. Ανατολή, τα Βαλκάνια και διεθνώς, στην κοινή ανακοίνωση 33 Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, και στις κινητοποιήσεις σε σειρά χωρών, όπως και σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας.

Με την αλληλεγγύη και την κοινή μας πάλη μπορούμε να ορθώσουμε τείχος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να βάλουμε στο στόχαστρο το σάπιο σύστημα που γεννά συνεχώς φτώχεια, κρίσεις, πολέμους. Σε αυτόν το δρόμο κανένας λαός δεν θα είναι «μόνος του», όπως συμβαίνει σήμερα, είτε με τον πόλεμο ή με την δήθεν «ειρήνη» με το «πιστόλι στον κρόταφο». Αντίθετα, θα αναπτυχθεί η διεθνιστική αλληλεγγύη, θα πάψουν οι αμφισβητήσεις συνόρων και των Συνθηκών που τα κατοχυρώνουν» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης