«Υπάρχουν κάποιες εκλογές στην Ευρώπη για τις οποίες κανείς δεν μιλάει, αλλά οι οποίες θα μπορούσαν πραγματικά να δώσουν μεγάλη ώθηση στις αγορές» αναφέρεται σε άρθρο του αμερικανικού δικτύου CNBC.

«Οι αγορές δεν προετοιμάζονται για εκλογές στην Ελλάδα εφέτος, αλλά αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί» σχολιάζει η αρθρογράφος και προσθέτει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η θητεία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019. Αλλά με τις βασικές μεταρρυθμίσεις λιτότητας που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο κι ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο αναμένεται να λήξει αυτό το καλοκαίρι, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση των Αθηνών θα κληθεί σε πρόωρες εκλογές».

«Αυτός είναι πράγματι ένας από τους κινδύνους στο σενάριό μας, αλλά πιθανότατα μετά το τέλος του προγράμματος» δηλώνει στο δίκτυο CNBC ο Ιβάν Μαμαλέτ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος για το ευρώ στη «Societe Generale».

Το σχετικό άρθρο στο αμερικανικό δίκτυο CNBC

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Ωστόσο, ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι από τον Αύγουστο έως τις αρχές του 2019 υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρες εκλογές» σημειώνει.

Η αρθογράφος αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις Μητσοτάκη στο Bloomberg τον περασμένο μήνα, ο οποίος σημείωσε ότι «υπάρχει ξεκάθαρη πιθανότητα οι εκλογές να πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018».

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις που θα είχαν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, το δημοσίευμα τονίζει ότι «το 2015 ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα έπεσε κατά 18% τις τρεις πρώτες μέρες συναλλαγών μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών. Συνολικά από το 2010, οπότε και υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο, η χρηματιστηριακή αγορά έχασε το 83% της αξίας της μέχρι σήμερα. Συγκριτικά, η Πορτογαλία, που επίσης εντάχθηκε σε πρόγραμμα το 2011, είδε συρρίκνωση 36% την ίδια περίοδο. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης