Η αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και η περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά της πανδημίας συζητήθηκε σήμερα στην τακτική σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα υγείας όταν αυτή κριθεί αναγκαία. Ήδη από την έναρξη του σκληρού lockdown στην Αθήνα έχει μπει στη μάχη το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο αντικαθιστά τις γενικές εφημερίες του «Σισμανογλείου» που έχει μετατραπεί σε κλινική αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, από την περασμένη Πέμπτη δύο ιδιωτικές κλινικές, το «Λητώ» και το «Ιατρικό Περιστερίου» παραχωρήθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μαζί με το προσωπικό τους, για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Στο 94% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική

Η σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση 1.626 κρουσμάτων, ένας αριθμός ο οποίος είναι ρεκόρ για Κυριακή και προέκυψε μετά από τη διενέργεια μόλις 19.000 τεστ. Χθες, επίσης, καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων για το 2021 με 564 ασθενείς, ενώ το προηγούμενο 24ωρο 424 πολίτες εισήχθησαν σε νοσοκομεία όλης της επικράτειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασφυκτιούν ξανά, παρά το γεγονός ότι προστέθηκαν περισσότερα κρεβάτια τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στην Αττική, το 94% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένο, ενώ το ποσοστό σε όλη τη χώρα είναι 74%.

Το ζήτημα της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα του κλάδου της υγείας γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, στο οποίο μπαίνουμε σήμερα, θα είναι ίσως το πιο δύσκολο της πανδημίας.

Τζανάκης: Έρχονται μέρες με 3.000 κρούσματα

Ο καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπροέδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης είπε σήμερα ότι αυτή την εβδομάδα υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέρες στις οποίες ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι στα επίπεδα των 3.000 και στη συνέχεια θα αρχίσει η αποκλιμάκωση.

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε και πρόσθεσε πως τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα έχουμε δει μέχρι τώρα. «Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε σημείωσε ότι «από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση».

Ο κ. Τζανάκης είπε ότι η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων θα συνοδευτεί από σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία, αλλά εξήγησε ότι αυτή θα αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ, όπου αποσυμφόρηση θα παρατηρηθεί λίγο αργότερα. Όπως είπε υπάρχει «πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620 – 650» νοσηλείες στις ΜΕΘ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης