Κοντά στην έναρξη διερευνητικών επαφών βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία μετά και την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των συμβούλων του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία αναφέρθηκε χθες στο συνέδριο του Economist ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε: «Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις εξελίξεις αυτές σημαντικό ρόλο παίζει η Γερμανία και συγκεκριμένα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αξιοποιεί διπλωματικά τη θέση της προκειμένου να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τις δύο πλευρές, αν είναι δυνατόν και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. 

Πάντως, όπως φαίνεται από την εξέλιξη των γεγονότων, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis και τις παρεμβάσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία, ο δίαυλος επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε ξανά. Το γεγονός αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης προκειμένου οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Προϋπόθεση, σε κάθε περίπτωση, για την ελληνική πλευρά παραμένει η «συνέχεια και συνέπεια» στην πολιτική αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου «να συζητήσουμε, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος είναι να επαναληφθούν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι, αν οι δύο χώρες δεν φτάσουν σε συμφωνία, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να φέρει το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης