Αποφασισμένος για την επιτυχή εφαρμογή του «Ελληνικού Σχεδίου Δράσης» για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, την αναμόρφωση του ασύλου και την διαχείριση των συνόρων– Schengen, εμφανίστηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπενθύμισε στην αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, πως ο ίδιος είναι ο εισηγητής του σχεδίου που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφαρμόζεται σήμερα και είναι αποφασισμένος να το υλοποιήσει στο ακέραιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα της έκθεσης, που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης- Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε πρόοδος, αλλά απομένουν αρκετά για να γίνουν ακόμη.

Σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας μη νόμιμων μεταναστών, ο κ. Χρυσοχοΐδης, έκανε λόγο για τα μέχρι τώρα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη υπέρβασης υφισταμένων τρόπων αντίληψης και συμπεριφοράς, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Επιπλέον, τόνισε πως η παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί δραστικά εάν δημιουργηθούν ισομερώς σε όλη την επικράτεια, αυτά τα κέντρα, τα οποία θα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοιδης, ζήτησε την ουσιαστική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση των κέντρων παραμονής μη νόμιμων μεταναστών, πέραν των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο εφαρμογής του «Ελληνικού Σχεδίου Δράσης». Και τούτο, διότι, όχι μόνον θα είναι καθοριστική για την επιτυχία των στόχων της Ελλάδας, αλλά θα συνεισφέρει στο να κλείσει σταδιακά η πύλη της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, έστειλε σαφές μήνυμα, σε όλους, ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας παράνομων μεταναστών, ούτε εντός της Ελλάδος ούτε εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Από την πλευρά της, η Σεσίλια Μάλμστρομ ήταν ιδιαίτερα θετική στις δημόσιες δηλώσεις της για το συγκεκριμένο θέμα, αναφερόμενη ταυτόχρονα στην ανάγκη δημιουργίας, πέραν των κέντρων υποδοχής στα σύνορα, και κέντρων προσωρινής κλειστής φιλοξενίας που προωθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης Ζήτησε τη στήριξη της Ευρώπης για τα κέντρα μεταναστών

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης