Δύο ήταν τελικά οι απειλητικές επιστολές που έλαβε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, δεν ήταν και ο μόνος υπουργός που έλαβε μηνύματα τέτοιου περιεχομένου.

Στην πρώτη δεχόταν απειλές για τον ίδιο και την οικογένειά του, καθώς ο άγνωστος αποστολέας έγραφε πως υπάρχουν τρεις σφαίρες για τον υπουργό και τα μέλη της οικογένειάς του. Η δεύτερη επιστολή, της οποίας ο αποστολέας δεν έχει γίνει γνωστό αν είναι ο ίδιος, έχει κοινοποιηθεί και σε τέσσερις ακόμα υπουργούς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως άλλωστε ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, «υπάρχουν επιστολές και σε άλλα υπουργεία και θα δούμε τι γίνεται».

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, στις επιστολές υπήρχαν απειλητικές εκφράσεις όπως: «Να μπει ο στρατός στη Βουλή».

 Η συνέντευξη του κ. Τόσκα στην ΕΡΤ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση η δήλωση σας ότι έχει λάβει ο κύριος Κοτζιάς μια απειλητική επιστολή η οποία ανέφερε ότι έχουμε τρεις σφαίρες για εσένα. Πείτε μας λίγο τι ακριβώς έχει συμβεί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Στάλθηκε μια επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών απειλητική για τον Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Κοτζιά και η επιστολή αυτή εξετάζεται από τα ερευνητικά κέντρα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δημοσιογράφος:
Πότε εστάλη η επιστολή; Πότε την έλαβε ο Υπουργός;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χθες. Από εκεί και πέρα βέβαια, πρέπει να δούμε το γενικότερο κλίμα. Το γενικότερο κλίμα καθορίζεται από τις ενέργειες τις οποίες κάνει η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να υπάρχει ηρεμία στο συλλαλητήριο.

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι, να μείνουμε εκεί πρώτα, μισό λεπτό κύριε Υπουργέ, σε αυτή την αποκάλυψη που κάνατε γιατί δημιουργεί πολύ μεγάλη αίσθηση και θέλω να ρωτήσω. Εστάλη επιστολή, γιατί έκρινε η ηγεσία του Υπουργείου ότι είναι κατάλληλη ώρα να το κάνει γνωστό ότι έλαβε αυτή την απειλητική επιστολή υπουργός; Θέλω να πω γιατί δεν είπατε να το ψάξουμε να δούμε τι γίνεται; Θέλω να πω γιατί έπρεπε να το μάθουμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Γιατί τώρα έγινε και γιατί τώρα γίνονται ενέργειες προκειμένου να αποκαλυφθεί αυτός ο οποίος έστειλε την επιστολή και γιατί αυτή είναι η ώρα που πρέπει να καταδικαστούν ακραίες ενέργειες, ενέργειες ανθρώπων της ακροδεξιάς και ενέργειες ανθρώπων που προσπαθούν να προβοκάρουν και οι οποίες ενέργειες είναι αντίθετες και με το γενικότερο κλίμα που θέλουμε όλοι να επικρατήσει, αλλά πιστεύω και με την αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι θα κατέβουν.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ θεωρείτε ότι ενόψει του συλλαλητηρίου θα υπάρχουν τέτοια παρατράγουδα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Όχι, όχι, ακριβώς γι αυτό το θέτω σε αντιπαράθεση. Η κοινή αντίληψη όλων και της κυβέρνησης και -πιστεύω και αυτό θα φανεί- των ανθρώπων οι οποίοι θα κατέβουν κάτω στο συλλαλητήριο είναι να υπάρξει μεν η έκφραση της γνώμης τους, αλλά μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα ηρεμίας.

Δημοσιογράφος: Είστε σε ετοιμότητα κύριε Υπουργέ να αντιμετωπίσετε τυχόν τέτοια περιστατικά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Ακριβώς, έχουν δοθεί εντολές στη φυσική ηγεσία της αστυνομίας να εφαρμόσουν όλα τα κατάλληλα επιχειρησιακά σχέδια που προβλέπονται.

Δημοσιογράφος: Φοβάστε επεισόδια κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Δεν φοβόμαστε επεισόδια. Πιστεύουμε ότι θα γίνει σε πολύ ήρεμο κλίμα το συλλαλητήριο. Έχουμε πάρει όμως τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Και πιστεύουμε ότι και η έκφραση της γνώμης θα υπάρξει από τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν τη δική τους άποψη για τα εθνικά θέματα και θα προχωρήσουν, παράλληλα βέβαια, τα ζητήματα μέσα από τη διαπραγμάτευση ή όπως προβλέπει η κυβερνητική πολιτική και όπως εκφράζεται και από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Εξωτερικών. Έτσι γίνεται στις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Έτσι γίνεται στα δημοκρατικά πολιτεύματα. Υπάρχουν οι διαμαρτυρίες. Υπάρχει η κυβερνητική κατεύθυνση. Και βέβαια υπάρχει και η ιστορία η οποία κρίνει και το παρελθόν και το παρόν και θα κρίνει και το μέλλον.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, ασκείται μία κριτική από την Αντιπολίτευση, ότι αντιμετωπίζετε την περίπτωση του Ρουβίκωνα με μία χαλαρότητα. Και τώρα είδαμε και αυτές τις αναρτήσεις σε σχέση και με το συλλαλητήριο, που λένε θα χυθεί αίμα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Από την κυβέρνηση, από όλους μας, είναι καταδικαστέες και οι όποιες εκφράσεις περνούν τα όρια και οι όποιες ενέργειες και δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να γίνουν ενέργειες πέρα από ό,τι προβλέπεται από το νόμο και από ό,τι προβλέπεται από το δημοκρατικό πολίτευμα.

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω τώρα. Επειδή υπάρχουν και τα άλλα βίντεο, από τη μία είναι ο Ρουβίκωνας, από την άλλη υπάρχουν και κάποια άλλα βίντεο για σφαίρες και θέλω να επανέλθω στην επιστολή, με μια επιφύλαξη φαντάζομαι θα απαντήσετε, αλλά θέλω να ρωτήσω ειλικρινά. Την παίρνετε στα σοβαρά την απειλή; Θεωρείτε δηλαδή ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να ενεργήσουν με τέτοιο ακραίο τρόπο ή ότι πρόκειται για μία ενέργεια απειλητική ενός θερμοκέφαλου, ο οποίος μένει στα λόγια. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εμείς οφείλουμε να παίρνουμε τα μέτρα μας και οφείλουμε να καταδικάζουμε τις ακραίες ενέργειες, τις ακραίες εκφράσεις, προτού ψάξουμε αν αυτός που έστειλε τις επιστολές, αυτός που είπε οτιδήποτε, είναι τρελός, ιδιόμορφος, εκκεντρικός, ή οτιδήποτε. Εμείς πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας και πρέπει να βάζουμε τα όρια ως συνετοί άνθρωποι και με υπευθυνότητα να βάζουμε τα όρια που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στη νομιμότητα και στις ακραίες εκφράσεις, όπως και να καταδικάσουμε τις ακροδεξιές αντιλήψεις και τις ακραίες εκφράσεις που καμία φυσικά σχέση δεν έχουν με τους ανθρώπους οι οποίοι εκφράζονται για τα εθνικά θέματα με διαφορετικό τρόπο από την κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Είναι η πρώτη φορά κύριε Τόσκα, είναι η πρώτη επιστολή και ο πρώτος υπουργός που έχει λάβει τέτοια απειλητική προειδοποίηση; Υπάρχουν ενδεχομένως και βουλευτές που έχουν κάποια αντίστοιχη εμπειρία, με αφορμή αυτό το θέμα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν επιστολές που γράφουν ότι κοινοποιούνται και σε άλλα υπουργεία και θα δούμε τι γίνεται.

Δημοσιογράφος: Υπήρχαν και κάποιες συλλήψεις στο παρελθόν έτσι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν μπορώ να μιλήσω. Δεν είναι η κύρια έκφραση πάνω σε αυτό το ζήτημα από τους ακραίους κύκλους. Η κύρια έκφραση βγαίνει μέσα από την φωνή της κυβέρνησης από την μια μεριά ή των ανθρώπων που έχουν διαφορετική αντίληψη της αντιπολίτευσης άλλων πολιτών και δεν εκφράζονται οι ακραίοι, ποτέ δεν εκφράστηκαν και δεν έδωσαν το χρώμα τους οι ακραίοι, αλλά δημιουργούν πρόβλημα, δημιουργούν πρόβλημα στην νομιμότητα, δημιουργούν πρόβλημα στο διάλογο για τα εθνικά θέματα. Και βέβαια υπάρχει και το ζήτημα ότι η αντιπολίτευση, η μείζονα αντιπολίτευση, ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει την δική του πρόταση, δεν έχει εκφραστεί με συγκεκριμένες θέσεις απέναντι σε αυτό το ζήτημα, αλλά παραπαίει ανάμεσα σε διάφορες αντιλήψεις ή σε ένα καιροσκοπισμό που έχει σκοπό.

Δημοσιογράφος: Εγώ θα το ξαναρωτήσω κύριε Υπουργέ, το θεωρώ σημαντικό και το λέμε από την αρχή, το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε η ύπαρξη αυτής της επιστολής, θεωρείτε ότι θα λειτουργήσει θετικά ή μπορεί να μπούνε φιτιλιές από ανθρώπους που σκέφτονται με περίεργο τρόπο; Θεωρείτε πως λειτουργεί προς την σωστή κατεύθυνση, ότι ήταν η σωστή στιγμή;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εμείς δεν παίζουμε με σκοπιμότητες ούτε όταν πιάσουμε ένα πρόβλημα εξετάζουμε το πώς θα το πάρει ο κάθε άνθρωπος, εμείς οφείλουμε σας υπεύθυνη Ηγεσία του Υπουργείου και σαν Κυβέρνηση να παρουσιάζουμε το πρόβλημα, να πούμε ότι δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει τα όρια, ώστε και να απομονωθούν οι άνθρωποι από το κοινωνικό σύνολο και να μπορέσουν να εκφραστούν με ειρηνικό τρόπο αυτοί που έχουν την οποιαδήποτε άποψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης