Διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης λαμβάνει η κόντρα μεταξύ της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή -αυτή τη φορά- την απουσία του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου είχε κληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποστάσεις από την πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου κράτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος ΦίληςΟ κ. Στουρνάρας, ο οποίος δεν παρέστη στη συνεδρίαση, καθώς βρίσκεται στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, που απέστειλε με φαξ, την ευχαριστεί για την πρόσκληση, επισημαίνοντας όμως ότι «λόγω των δυσκολιών που περνά σήμερα η οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση το τραπεζικό σύστημα, η με πληρότητα εκτέλεση των καθηκόντων του δεν του επιτρέπει να παραστεί».

Ωστόσο, καταθέτει στην κυρία Κωνσταντοπούλου επτά εναλλακτικές ημερομηνίες εντός Ιουλίου, ώστε να προσέλθει στην Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βίαιη προσαγωγή» ζητεί η Κωνσταντοπούλου – Αντιδράσεις από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Έπειτα από μία θυελλώδη συνεδρίαση, η οποία σημαδεύτηκε από την έντονη αντιπαράθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε με 9 ψήφους υπέρ και 5 κατά η πρόταση της προέδρου της Βουλής να κληθεί και να παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουνίου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεση Νομισματικής Πολιτικής. 

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών που υπέγραψε τον εξώδικο συμβιβασμό μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens, θα κληθεί να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που διερευνά την υπόθεση αυτή.

Η πρόταση της Προέδρου της Βουλής να κληθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα ο κ. Στουρνάρας, με την επίκλησή της ότι σε περίπτωση που αρνηθεί να παρουσιαστεί, να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις τόσο του κανονισμού της Βουλής όσο και της ποινικής δικονομίας που προβλέπουν ακόμη και τη βίαιη προσαρμογή του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, που την κατηγόρησαν για εμπάθεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την κα Κωνσταντοπούλου, κινήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία τόνισε ότι «κανείς δεν απολαμβάνει ασυλίας έναντι της Δικαιοσύνης» και «δεν μπορεί να βρίσκει δικαιολογίες για να αποφύγει τον έλεγχο», ζητώντας να κληθεί ο κ. Στουρνάρας άμεσα, ενώ δήλωσε ότι «όλα τα άλλα είναι ύποπτα».

Αποστάσεις από τον Ν. Φίλη

Αποστάσεις από την Πρόεδρο της Βουλής και την κα Μαρκή κράτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, που επεσήμανε ότι αυτή την ώρα «η χώρα και ο πρωθυπουργός διεξάγουν την τελική φάση μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης από την έκβαση της οποίας θα καθοριστούν πολύ περισσότερα από όσα συζητάμε σήμερα». Γι’ αυτό, όπως υπογράμμισε, «έχει σημασία ο τόνος και τα επιχειρήματα  που διατυπώνουμε, όπως επίσης και η όψη ποινικοποίησης και δικαστικοποίησης μιας υπόθεσης που συζητά η επιτροπή μας».

«Δεν είναι θέμα 2-3 ημερών για να στήσουμε καβγά. Έχει σημασία ο τρόπος που αναπτύσσουμε τα επιχειρήματά μας σε σχέση με το τι διακυβεύεται σήμερα. Εγώ θα έλεγα να έρθει και πριν τις 6 Ιουλίου αν μπορεί, αν όμως έχει όμως συνεδριάσεις της ΕΚΤ ας έρθει αργότερα. Δεν θα γίνει και τίποτα για 2-3 ημέρες καθυστέρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της πρότασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου να κληθεί άμεσα και στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζουν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΠαΣοΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ, υποστηρίζοντας την πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Λυκούδης που έλεγε να κληθεί ο κ. Στουρνάρας στις ημερομηνίες που είχε υποδείξει ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης