Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη, ομολογεί ότι, για να αυξηθεί η παραγωγή φαρμάκων στην ΕΕ θα απαιτηθούν σημαντικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις αλλά ούτε αυτό θα εξασφάλιζε μια πλήρη αυτονομία της ΕΕ, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού φαρμάκων είναι εξαιρετικά παγκόσμιες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναγνωριζει τις ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ και ισχυριζεται ότι, με την μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, θα ενισχυθεί η ασφάλεια εφοδιασμού.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:

Απάντηση από την κα Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (22.5.2023)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνεργάζονται με την αρμόδιες εθνικές αρχές, για τον συντονισμό της διαχείρισης και του μετριασμού των ελλείψεων σε η ΕΕ. Έχουν ήδη εφαρμοστεί μέτρα μετριασμού με άδεια κυκλοφορίας κατόχους, μετά από συζητήσεις με τον EMA και τις εθνικές αρχές για τη διασφάλιση της συνέχειας προμήθειας φαρμάκων.

Επιπλέον, η Επιτροπή υποστήριξε τις προσεγγίσεις των κρατών μελών να εφαρμόσουν τις κατάλληλες ρυθμιστικές ευελιξίες, για αυτά τα εθνικά εγκεκριμένα φάρμακα. Αυτες περιλαμβάνουν ευελιξίες επισήμανσης, απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης και μειώσεις τελών, διανομή φαρμάκων που περιέχουν αμοξικιλλίνη που δεν διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας σ’ ένα κράτος μέλος (αλλά η άδεια λαμβάνεται σε άλλο κράτος μέλος).

Η Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα μια μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω διαρθρωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και την ενίσχυση της ασφάλεια εφοδιασμού με ισχυρότερες υποχρεώσεις εφοδιασμού και διαφάνεια, νωρίτερη κοινοποίηση ελλείψεων και αποσύρσεων, μεγαλύτερη διαφάνεια των αποθεμάτων και ισχυρότερος συντονισμός της ΕΕ και μηχανισμών παρακολούθησης, διαχείρισης και αποφυγής ελλείψεων.

Για να αυξηθεί η παραγωγή φαρμάκων στην ΕΕ θα απαιτηθούν σημαντικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις αλλά και αυτό δεν θα εξασφάλιζε μια πλήρη αυτονομία της ΕΕ, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού φαρμάκων είναι εξαιρετικά παγκόσμιες.

Τα θέματα τιμολόγησης για τα φαρμακευτικά προϊόντα ανήκουν στην πρωταρχική αρμοδιότητα των κρατών μελών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης