Του Φώτη Τριάρχη

Με δεδομένο ότι η παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μιλάνο για την ανεργία των νέων κρίνεται απαραίτητη -από τη στιγμή μάλιστα που εντείνονται οι προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός ιταλογαλλικού άξονα κατά της γερμανικής λιτότητας με πρωτοβουλία των Ρέντσι και Ολάντ-, ο Αντώνης Σαμαράς κλήθηκε να επιλέξει έναν… αντιπρόσωπό του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πρωθυπουργός ποντάρει στη ρητορική δεινότητα του Μάκη ΒορίδηΗ αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «αδιαφορία» και για «προκλητική στάση» απέναντι σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική διαδικασία (ψήφος εμπιστοσύνης). Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί επέλεξε τον 7ο σε ιεραρχία υπουργό του (Μάκη Βορίδη) να κονταροχτυπηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για το κυβερνητικό έργο και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι ο πρωθυπουργός ποντάρει πολλά στην ευφράδεια και τη ρητορική δεινότητα του Μ. Βορίδη. «Μπορεί να αντεπεξέλθει άριστα και να κερδίσει τις εντυπώσεις» λένε συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, προφανώς υπάρχουν κι άλλοι που θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο αυτόν και να προέρχονται, κυρίως, από τις πρώτες θέσεις στην ιεραρχική τάξη της Νέας Δημοκρατίας. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η επιλογή Βορίδη προκάλεσε ενδοκυβερνητική δυσαρέσκεια από υπουργούς που δεν είδαν με καλό μάτι τον παραγκωνισμό τους. Άλλοι επίσης στέκονται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε έναν άνθρωπο ο οποίος υπήρξε στέλεχος της ΕΠΕΝ με την ανάλογη εθνικιστική ιδεολογία.

Σενάρια ανασχηματισμού

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σχετίζονται άμεσα και με την έντονη φημολογία περί… ανασχηματισμού εκλογικής μάχης, μόλις η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κενό στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας φέρνει σενάρια ανασχηματισμούΉδη, ο Αντώνης Σαμαράς έχει εξαπολύσει τα βέλη του κατά υπουργών που «παίζουν προσωπικά παιχνίδια» και «διαφωνούν δημόσια για επικοινωνιακούς λόγους», προκαλώντας τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή, σε μια περίοδο που η χώρα επιδιώκει να ενισχύσει τη δυναμική της στο εξωτερικό. Αρκετοί βουλευτές θεώρησαν αυτούς τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ως προάγγελο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, από τη στιγμή μάλιστα που στα τέλη του μήνα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα αφήσει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας και θα πάει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα Ευρωπαίου επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης.

Το ποιος τελικά θα καλύψει το κενό στο υπουργείο παραμένει ερώτημα, ωστόσο υπάρχουν δύο κυρίαρχες εκτιμήσεις: α) ο Αντώνης Σαμαράς θα πάρει τη θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ώστε να μη χαθεί χρόνος κατά την αλλαγή ηγεσίας και β) ο νέος ανασχηματισμός θα συμπαρασύρει κι άλλους υπουργούς, οι οποίοι θα χάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς η Νέα Δημοκρατία θα μπαίνει όλο και πιο πολύ σε φάση προεκλογικής προετοιμασίας.

Η θέση Σαμαρά

Ορισμένοι συνεργάτες του Α. Σαμαρά δίνουν μια διαφορετική εξήγηση στους λόγους που οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε αυτήν την επιλογή.

Η επιλογή Βορίδη φανερώνει την προσπάθεια για «αντιμνημονιακή» στροφή«Πέρα από την αδιαμφισβήτητη δεινότητά του στο “λέγειν”, ο Βορίδης μπορεί να συσπειρώσει το δεξιό ακροατήριο και να σηματοδοτήσει τη στροφή προς τα δεξιά» αναφέρουν. Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας -που τα έχει βρει… σκούρα με την τρόικα- μπορεί να σηματοδοτήσει την «αντιμνημονιακή στροφή» που θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός. Τέλος, ο κ. Βορίδης είναι ένα από τα στελέχη που απολαύουν δημοφιλίας στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας «χτίσει» ένα σοβαρό προφίλ, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που προεξοφλούν ότι θα βρίσκεται στη μάχη για την «επόμενη ημέρα» της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα κλείσει, πάντως, την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή με ομιλία του.

Τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ και η στάση της Βούλτεψη

Η απόφαση Σαμαρά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε την απουσία του πρωθυπουργού «αδικαιολόγητη και προσβλητική». Παράλληλα, από την κριτική του δεν άφησε εκτός και τον υπουργό Υγείας, για τον οποίο μάλιστα υποστήριξε ότι είναι το «ακροδεξιό κέρας της κυβέρνησης».

Καυστική απάντηση Βούλτεψη στα περί… προσβλητικής στάσης ΣαμαράΑπό τη μεριά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καθυβρίζει τον πρωθυπουργό, επειδή θα μεταβεί αυθημερόν στο Μιλάνο για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την απασχόληση.

«Μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας. Το μάθημά του θα το πάρει από τον πρωθυπουργό, για ακόμη μια φορά μέσα στη Βουλή» προειδοποίησε και ειρωνεύτηκε τον εκπρόσωπο της Κουμουνδούρου λέγοντας: «Διαβεβαιώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιήσουν, θα ζητήσουν οπωσδήποτε την άδεια του κ. Σκουρλέτη…».

Διαβάστε επίσης:
Αγιασμός με άδεια έδρανα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014, 13:57

Οι τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα κρίνουν τα πάντα για την κυβέρνηση, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014, 12:36

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης