Αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος προκάλεσε η δήλωση του Μάκη Βορίδη περί αναπηρίας, αναφερόμενος στο περιστατικό με την παρέλαση αλά Monty Python κοριτσιών στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Συγκεκριμένα, η ατυχής τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης περί αναπηρίας, με την οποία καταδίκασε τη συμπεριφορά των 16χρονων κοριτσιών, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάκης Βορίδης, καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή, μίλησε για «αηδίες» από 16χρονα, εκφράζοντας πολλές φορές τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο πρόκειται «για παιδιά», υπονοώντας πως η ηλικία τους ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη.

Η φράση του Μάκη Βορίδη που προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος είναι η εξής: «Είναι παιδιά, αν είναι, εγώ δεν ξέρω αν είναι παιδιά ή 21 ή είναι 16… Ας πούμε, λοιπόν, ότι είναι 16. Προφανώς, η συμπεριφορά των παιδιών αυτών, γιατί δεν είναι μωρά, δεν είναι 2, είναι 16… Με ένα παιδί που είναι 16 χρονών μιλάς κανονικά. Συνομιλείς έτσι; Δεν είναι ανάπηρο. Στα 17 ψηφίζουνε. Δεν είναι ένα παιδί που δεν έχει κατανόηση. Δεν έχουν κάποιου είδους πάθηση».

Για ρητορική μίσους κάνει λόγο ο Κυμπουρόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος σε μία μακροσκελή ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook ανέφερε ότι τέτοιες δηλώσεις κάνουν δυσχερέστερη την καθημερινότητα για τα άτομα με αναπηρίες.

«Η δήλωση αυτή είναι απαράδεκτη, προσβλητική, μειωτική και πρέπει να αποσυρθεί! Στη χώρα μας, τα ανάπηρα άτομα υφίστανται ήδη σε πολλές περιπτώσεις τον αποκλεισμό και αντιμετωπίζουν πλήθος από στερεότυπα. Δεν χρειάζονται και τις απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικών, για να τους κάνουν δυσχερέστερη την καθημερινότητα!» επισημαίνει ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αφήνει αιχμές και για το γεγονός ότι ο κ. Βορίδης δεν αποδοκιμάστηκε εκείνη τη στιγμή από τους παρισταμένους στο πάνελ της εκπομπής. «Αυτό συνέβη, διότι με τα δεδομένα της κοινωνίας μας είναι, δυστυχώς, συνηθισμένη και θεμιτή, όταν σε άλλα κράτη κάτι αντίστοιχο θα άγγιζε τα όρια του hate speech (ρητορική μίσους)….Η δήλωση αυτή, δυστυχώς, δεν θα είναι η τελευταία, γιατί τα στερεότυπα κατά των αναπήρων είναι βαθιά ριζωμένα σε αυτήν τη χώρα και ο μόνος τρόπος να τα αποτινάξουμε είναι να αποκτήσουν οι ανάπηροι πραγματικά θεμελιώδη δικαιώματα. Για αυτά τα δικαιώματα εργάζομαι όταν αναρωτιέστε πολλοί γιατί δεν σχολιάζω την κάθε αντίστοιχη άστοχη δήλωση» γράφει στο Facebook ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Αναφερόμουν σε αναπηρίες που εμποδίζουν τον καταλογισμό»

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, λίγο μετά την ανάρτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Ο κ. Βορίδης μίλησε για προσπάθεια προκλητικής διαστρέβλωσης των λεγομένων του και προέβη στην εξής ανακοίνωση:

«Για ακόμη μία φορά προσπαθούν να διαστρεβλώσουν προκλητικά τα λεγόμενά μου. Γιατί όποιος άκουσε τη δήλωσή μου σχετικά με το γεγονός ότι κάποιοι επικροτούν τον εξευτελισμό της Εθνικής μας παρελάσεως, εύκολα καταλαβαίνει ότι δεν είπα ποτέ πως δεν μπορείς να συνεννοηθείς με άτομα με αναπηρία. Είναι επίσης απολύτως προφανές ότι αναφερόμουν σε αναπηρίες που εμποδίζουν τον καταλογισμό, την απόδοση ευθύνης.

»Γιατί περί αυτού μιλούσαμε, περί της θεμιτής ή όχι απόδοσης ευθυνών στις συγκεκριμένες ”performers”. Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες αναπηρίες και είναι εντελώς προφανές ότι σε αυτές αναφερόμουν.

»Όλα τα άλλα αποτελούν άθλιες προβοκάτσιες εκ μέρους αυτών που θέλουν να υπερασπιστούν την απαράδεκτη υποτίμηση της εθνικής μας εορτής».

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης