Άντε πάλι από την αρχή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019, 14:13
Άντε πάλι από την αρχή

Ευλόγησον δέσποτα. Το διαχρονικό παζάρι Εκκλησίας - Κράτους συνεχίζεται αενάως μετά και την επίσημη ταφόπλακα στην περίφημη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, η οποία τελικά δεν επικυρώθηκε ποτέ από την ιεραρχία και κατέληξε στα αζήτητα της ιστορίας. Κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη 16 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επιβεβαιώθηκε ο για μήνες επιτεινόμενος επιθανάτιος ρόγχος της συμφωνίας για την εκκλησιαστική περιουσία, τη θρησκευτική εκπαίδευση και τα Θρησκευτικά στα σχολεία.

Το κλειδί της αποτυχίας ήταν, βεβαίως, το μισθολογικό των ιερέων, το οποίο ξαναμπαίνει στη συζήτηση σε νέα βάση.

«Ο διάλογος αρχίζει από την αρχή» ήταν το συμπύκνωμα της συνομιλίας του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Αυτό σημαίνει πως και το ζήτημα των Θρησκευτικών στα σχολεία αλλά και το κύριο πρόβλημα που είναι ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας εισέρχονται σε φάση μακροχρόνιας διαπραγμάτευσης. Ενδεχομένως ο διάλογος αυτός να έχει στο μέλλον «ραντεβού» με τις ρωμαϊκές, βυζαντινές ή απλούστερα με τις ελληνικές καλένδες.

H συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία μια νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας που θα στηρίζεται στον σεβασμό των διακριτών ρόλων τους και σε μια σχέση ειλικρίνειας, η οποία δεν θα γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη ισχύουσα και συνεπώς μη γενόμενη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, τέλος, και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019.

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019, 14:26