Εκατομμύρια πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, προκειμένου με την ψήφο τους να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση αλλά και τους εκπροσώπους τους στον Ναό της Δημοκρατίας.

Οι κάλπες στήθηκαν και ο παλμός των εκλογών χτυπά σήμερα δυνατά στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας, όπου οι πολίτες θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμαΗ σημερινή εκλογική μάχη αναμένεται να εξελιχθεί σε πολιτικό θρίλερ, όπως όλα δείχνουν, με τους «μονομάχους» Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για το ποιος θα επικρατήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, έκδηλη είναι η ανησυχία ότι -τελικά- ο μεγάλος νικητής των εκλογών θα είναι η αποχή…

Το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, η απογοήτευση των νέων που δεν έχουν ακούσει τίποτα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το μέλλον τους και η εικόνα εξομοίωσης που παρουσιάζουν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας τρέφουν τη διάθεση των πολιτών να γυρίσουν την πλάτη στην εκλογική αναμέτρηση και να στείλουν ένα τρανταχτό πολιτικό μήνυμα.
 
Οι κάλπες στήθηκαν και ο παλμός των εκλογών χτυπά σήμερα δυνατά στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας, όπου οι πολίτες θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η δημοσιογραφική ομάδα της «Ζούγκλας» θα μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από την Αττική και την Περιφέρεια, ρεπορτάζ για τα όσα συμβαίνουν πριν και μετά το κλείσιμο της κάλπης, τα πρώτα exit polls και τα αποτελέσματα από τη Singular Logic.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 17.00 θα προβάλλονται live πολιτικές εκπομπές στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» και στις 18.00 ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος θα παραλάβει σκυτάλη στο κεντρικό στούντιο για τον εκλογικό μαραθώνιο.

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και σχολιαστές θα συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Οι τηλεθεατές και οι αναγνώστες του zougla.gr θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα αποτελέσματα σε συνεχή ροή, τόσο από τις επίσημες πηγές όσο και από το δίκτυο της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας που έχει στηθεί σε όλη την Επικράτεια.

Με τηλεοπτικά συνεργεία στα στρατηγεία όλων των κομμάτων, με ζωντανές μεταδόσεις και ρεπορτάζ από τα πολιτικά κόμματα, το zougla.gr θα παρουσιάσει ένα ενημερωτικό πρόγραμμα που θα καλύψει όλες τις πτυχές της εκλογικής μάχης.

To κεντρικό στούντιο για την εκλογική βραδιά

Control room

Studio 2

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

Για να παρακολουθήσετε ζωντανά την εκπομπή μπορείτε να πατήσετε πάνω στο εικονίδιο LIVE στην αρχική σελίδα, ενώ παράλληλα μπορείτε να μπείτε στην τηλεόραση της Ζούγκλας πατώντας την επιλογή ZOUGLALIVE κάτω από το πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας:

Το zougla.gr σας παραθέτει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σημερινή «γιορτή» της Δημοκρατίας.

Χρήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015

-Η ψήφος είναι υποχρεωτική;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας, είναι υποχρεωτική.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

– αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους

– όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό

– οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των 40, τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας

– Γιατί οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου γίνονται με λίστα;

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, σε περίπτωση που διεξαχθούν δεύτερες εκλογές εντός 18 μηνών, αυτές διεξάγονται με λίστα και όχι με σταυρό

– Πότε ανοίγουν οι κάλπες;

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07.00 το πρωί και κλείνουν στις 19.00.

-Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:

● μέσω του διαδικτύου στο www.ypes.gr (Μάθε πού ψηφίζεις)

● καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου 2131361500.

Συγκεκριμένα, για τη διευκόλυνση των εκλογέων στο Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί υπηρεσία ενημέρωσης όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500, για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν. Η εν λόγω υπηρεσία θα λειτουργεί σήμερα από τις 07.00 έως τις 19.00.

Επίσης, οι εκλογείς μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις», όπου πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

– Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές με λίστα;

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές.

Οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (ΛΙΣΤΑ). Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.

– Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου για να ψηφίσω;

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στην περίπτωση που κάποιος εκλογέας έχει χάσει την ταυτότητά του, οι δήμοι της χώρας και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών αρχών θα λειτουργήσουν σήμερα προκειμένου να εκδοθεί η νέα ταυτότητα.

– Πώς εκλέγονται οι νέοι βουλευτές;

Οι βουλευτές θα εκλεγούν με βάση τη λίστα που καταρτίζει ο αρχηγός του κάθε κόμματος. Οι υποψήφιοι εκλέγονται ανά σειρά στη λίστα του ψηφοδελτίου (όπως γίνεται ανάλογα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες.

– Είμαι ετεροδημότης, πού ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους τούς συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι 30/06/2015. Στον βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο της βασικής τους εγγραφής.

– Αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι;

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, της Γ΄ αναθεώρησης (Μαΐου – Ιουνίου) η οποία περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές (μεταδημοτεύσεις, ετεροδημότες κ.λπ.) που συντελέστηκαν μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2015.

 
-Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

– έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το 1997)

– είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Νωρίτερα η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά εκτιμάται ότι θα εξαχθεί το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα για το εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Singular Logic υπολογίζουν ότι μετά τις 21.00 θα υπάρχει επαρκής εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης, ακόμα κι αν η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι γύρω στο 1%, ενώ στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες ανάλογη εικόνα υπήρχε μετά τις 21.30.

Αυτό θα επιτευχθεί, καθώς οκτώ περιφέρειες θα μεταδώσουν τα αποτελέσματα προς το αρμόδιο υπουργείο ηλεκτρονικά, αντί μέσω τηλεφώνου, διαδικασία που ήταν πιο χρονοβόρα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης