Τα πάνω κάτω στην υπόθεση Novartis και την Προανακριτική Επιτροπή φέρνει η αποκάλυψη μέσω επιστολής της Εισαγγελίας Διαφθοράς προς τη Βουλή για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση Novartis ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, γιατρός στο επάγγελμα.

Κατηγορείται για σοβαρότατες παραβιάσεις του νόμου που έχουν άμεση σχέση με κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, νέα στοιχεία που δείχνουν πιθανή εμπλοκή του  γιατρού, συζύγου της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, σε… κατά παραγγελία συνταγογραφήσεις για άλλη φαρμακευτική εταιρεία με την επωνυμία, NML Medical EE, έφτασαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση Novartis. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το πόρισμα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) του ΕΟΠΥΥ η οποία στο πλαίσιο ελέγχων διαπίστωσε ότι υπήρξε εκ μέρους του συγκεκριμένου γιατρού κατευθυνόμενη συνταγογράφηση προσδιορίζοντας το ύψος της εκτιμώμενης ζημίας για το δημόσιο σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο πόρισμα οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι ο συγκεκριμένος γιατρός από τους 1.033 ασθενείς για τους οποίους εξέδωσε σχετικές συνταγές, είχε εξετάσει μόνο τους 5 από αυτούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πόρισμα στάλθηκε από την υπηρεσία στην εισαγγελία πρωτοδικών η οποία με τη σειρά της το έστειλε στην εισαγγελία διαφθοράς για να σχετιστεί με την υπόθεση NOVARTIS η οποία είναι διευρυμένη και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

Η επικεφαλής εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διαβίβασε τη δικογραφία στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να συσχετιστεί με τον φάκελο της NOVARTIS. Παράλληλα κρατάει αντίγραφο προκειμένου να προχωρήσει η ποινική προκαταρκτική εξέταση με ερευνώμενα αδικήματα ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και παθητική δωροδοκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ αναφέρει στο πόρισμά της ότι:

Η συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους από τον υπεύθυνο γιατρό, δεν εξετάζει και συνεπώς δεν γνωρίζει αναλυτικά το ιατρικό τους ιστορικό, αποτελεί σοβαρό και ενδεχόμενως επικίνδυνο ιατρικό σφάλμα.

Η συνταγογράφηση του ιατρού κατευθύνεται σε μεγάλα ποσοστά προς συγκεκριμένες εταιρίες.

Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση γίνεται κατά σαφή παράβαση που ορίζονται από διατάξεις του ΕΟΠΥΥ.

Η απάντηση του Λάζαρου Καρνέση, συζύγου της κ. Ράικου

Με δήλωσή του ο σύζυγος της κ. Ράικου, Λάζαρος Καρνέσης, απάντησε σε όσα του καταλογίζει η Εισαγελία Διαφθοράς, χαρακτηρίζοντας ως «φούσκα» την υπόθεση.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση φούσκα που σκοπό έχει να πλήξει τη σύζυγό μου. Επιχειρείται η διαπόμπευση μου από μια εισαγγελέα με την οποία έχω προσωπική σφοδρή αντιδικία. Την έχω μηνύσει, της έχω κάνει αίτηση εξαίρεσης, αναφορά και αγωγή κακοδικίας. Απορώ πώς με ερευνά. Κάθε ενέργεια της είναι ανυπόστατη. Επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματος μου. Λάζαρος Καρνέσης».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης