Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λευκός» καπνός βγήκε από το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέδωσαν μια σύντομη αλλά θετική δήλωση για την Ελλάδα στην οποία καλωσορίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα. Στη δήλωση αναφέρεται ότι η εξομάλυνση των διαδικασιών έχει κάνει την πρόοδο δυνατή, ωστόσο, χρειάζεται, όπως επισημαίνεται, περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο, ενώ ανέφερε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο των συζητήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλούμ, το Eurogroup αναγνωρίζει ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, αλλά σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοικτά συζητούνται σε βάθος και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

«Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο, αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία προηγουμένως», σημείωσε.

«Θα υπάρξει λεπτομερής καταγραφή όλων των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Θα περιμένουμε μέχρι οι θεσμοί να μας πουν ότι έχουμε φτάσει σε επιτυχή κατάληξη. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι το πλαίσιο όπου θα λάβουμε τις αποφάσεις» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Επιτέλους, υπάρχουν σημεία που έχουν παρουσιαστεί με σαφήνεια και αυτό είναι καλοδεχούμενο» υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. «Υπάρχουν όμως και σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν περισσότερο» πρόσθεσε και σημείωσε ότι «σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση στη Ρίγα, ασφαλώς υπάρχει νέο κλίμα και έχει σημειωθεί πρόοδος».

Αμφότεροι, τόνισαν ότι η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος είναι… ελληνικό θέμα.

Η ανακοίνωση:

Η μετάφραση:

«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί.
Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συνομιλία.

Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας».

Επιβεβαιώθηκαν οι διαρροές

Νωρίτερα, διεθνή πρακτορεία (Reuters, Bloomberg) σημείωναν ότι με την δήλωση αυτή θα χαιρετίζεται η μέχρι στιγμής πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, ωστόσο θα υπάρχει και προειδοποίηση ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να ξεπερασθούν οι δυσκολίες στις συνομιλίες με τους δανειστές.

«Θα υπάρξει μια σύντομη δήλωση και θα αναφέρεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί και στη δουλειά ενόψει, καλωσορίζοντας την πρόθεση των Ελλήνων να επιταχύνουν τη δουλειά τους» ανέφερε στο Reuters ένας αξιωματούχος ενώ ένας δεύτερος υποστήριξε πως η δήλωση θα αναφέρει ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά» στις συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας.

To δημοσίευμα του 'Reuters'

Σύμφωνα με άλλους δύο αξιωματούχους στο Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καλωσορίσουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, ενώ θα ζητούν περισσότερη δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση πριν την εκταμίευση των χρημάτων.

Θα επισημαίνουν επίσης ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές της Ελλάδας με τους πιστωτές της σε ορισμένα θέματα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί.

Την ίδια ώρα, καμία διαρροή δεν έγινε σχετικά με την διάρκειας 40 λεπτών συνάντηση που είχαν πριν από την συνεδρίαση ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης