«Είναι πάγια η θέση της παράταξής μας ότι η διαμόρφωση εθνικής γραμμής, μέσα από την αξιοποίηση όλων των θεσμών και διαδικασιών εθνικής συνεννόησης ή και της δημιουργίας νέων θεσμών και διαδικασιών -αν αυτό απαιτείται- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, διαμορφώνοντας οδικό χάρτη». Αυτό ανέφερε, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε τη σημασία του συντονισμού όλων των δράσεων με διεθνή διάσταση των υπουργείων και με αυτήν την έννοια ζήτησε να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεργαστεί με τα παραγωγικά υπουργεία, για την ενίσχυση των εξαγωγών, την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και των υπηρεσιών. Ιδίως για τον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε ότι χρειάζονται προτεραιότητες και επιλογές, διότι «υπήρξαν σημαντικά λάθη στο παρελθόν, με απώλεια πόρων και επιβάρυνση του προϋπολογισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, ζήτησε να διευκρινιστεί ποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν από το υπουργείο Εξωτερικών για να συγχρονιστεί η Ελλάδα με τις προηγμένες τεχνολογικά χώρες, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να έχει, γι’ αυτό, συγκεκριμένο σχέδιο.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εξήντλησε όλα τα περιθώρια που είχε για εθνική συνεννόηση, και έτσι πρέπει σήμερα να αντιμετωπιστούν πολλά ζητήματα, όπως το μεγάλο ζήτημα της κατοχύρωσης μακεδονικών προϊόντων που «έχουν καταστεί αιωρούμενα», μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε πρόβλεψη για να αποτρέψουμε αρνητικές επιπτώσεις που βρίσκονται προ των πυλών και είναι ήδη αντιληπτές από τους Έλληνες παραγωγούς», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης