Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα (ΕΟ) του ΚΚΕ υπερψήφισε το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, που ζητά από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της να μην προμηθεύουν με όπλα και πολεμοφόδια τη Σαουδική Αραβία.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι οι δραματικοί τόνοι του ψηφίσματος για την τραγωδία που βιώνει ο λαός της Υεμένης, συνιστούν υποκρισία, καθώς απουσιάζει κάθε αναφορά στις αιτίες που την προκαλούν, στις ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων των κρατών-μελών και της ΕΕ, που θεωρεί και στηρίζει τη Σαουδική Αραβία ως «στρατηγικό εταίρο» της στη περιοχή της Μ. Ανατολής και του Περσικού Κόλπου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου Τύπου του Κόμματος αναφέρεται ότι το ΚΚΕ «καταδικάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη σφαγή του λαού της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της». Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η Σαουδική Αραβία «συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο κατά της Συρίας και υποθάλπει το ΙSIS, απολαμβάνει την πολύπλευρη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών που μαίνονται στην περιοχή για τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς της. Οι εγκληματικοί βομβαρδισμοί αμάχων, το ξεκλήρισμα του λαού της Υεμένης από τη διάλυση κάθε υποδομής και τον αποκλεισμό της χώρας, φέρνουν και τη δική τους σφραγίδα».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον συνεχή εξοπλισμό του σαουδαραβικού καθεστώτος από κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων κι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «που με τη συναίνεση και των άλλων αστικών κομμάτων, υπέγραψε συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στο κράτος – δολοφόνο της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο της λεγόμενης “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” της Ελλάδας, στη βαθύτερη δηλαδή εμπλοκή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για λογαριασμό του κεφαλαίου». Απαιτεί δε, την άμεση ακύρωση της «επαίσχυντης» συμφωνίας, όπως τη χαρακτηρίζει, της ελληνικής κυβέρνησης και τον άμεσο τερματισμό κάθε πολεμικής ενίσχυσης του σαουδαραβικού καθεστώτος, την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Ο δρόμος των λαών «είναι η πάλη για να ανατρέψουν τους εκμεταλλευτές και το ιμπεριαλιστικό σύστημά τους, παίρνοντας την εξουσία και την οικονομία στα χέρια τους για να αναπτύξουν τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών, το σταμάτημα του πολέμου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης