Για “κατά συρροή” “ψεύδη επιχειρήματα” από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ολομέλεια της Βουλής, έκανε λόγο η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Με δήλωσή της, κατηγορεί τον κ. Χατζηδάκη ότι “προκειμένου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη δυσμενή διάκριση που εισάγει το νομοσχέδιό του σε βάρος των νέων εργαζομένων της ΔΕΗ επικαλέστηκε τα εξής ψευδή επιχειρήματα:

1.    Ότι παγίως τα δικαστήρια της χώρας δέχονται πως ο χρόνος πρόσληψης είναι επιτρεπτό κριτήριο διαφοροποίησης των εργαζομένων για τους μισθούς και τους όρους εργασίας. Τούτο είναι ψευδές. (βλ. ενδεικτικά ΟΛ.Α.Π. 14/12, Α.Π. 550/2010, Α.Π.524/2008.)Οι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Χατζηδάκης στην ολομέλεια της Βουλής, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είναι εντελώς άσχετες με το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2.    Ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε ψευδώς ότι το 2017 (επί ΣΥΡΙΖΑ) συμφωνήθηκε κανονισμός εργασίας στη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ που κάνει ακριβώς αυτό που ο ίδιος θεσπίζει σήμερα για ολόκληρη τη ΔΕΗ, δηλαδή η μισθολογική διάκριση παλιών και νέων εργαζομένων.

α) Ουδέποτε συμφωνήθηκε κανονισμός εργασίας στη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ το 2017. Αντιθέτως, το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε μεταξύ διοίκησης και εργαζόμενων η ένταξη των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στον γενικό κανονισμό κατάστασης προσωπικού της ΔΕΗ, προκειμένου ακριβώς να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο, παρότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο. 

β) Αλλά ακόμη και το προσχέδιο κανονισμού του 2017 που ουδέποτε συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε δεν προβλέπει τίποτα από αυτά που ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε, καμία δηλαδή μισθολογική διάκριση των εργαζομένων στη βάση του χρόνου πρόσληψής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3.    Ο κ. Χατζηδάκης  επικαλέστηκε προς παραλληλισμό τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στον ΟΤΕ, λέγοντας ότι το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκαν άλλοι μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Είναι προφανές ότι ο κ. Χατζηδάκης ή δεν γνωρίζει και μπερδεύεται ή νομίζει ότι μιλάει σε ανίδεους. Είναι άλλο πράγμα να συμφωνούν στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας εργοδότες και εργαζόμενοι μιας ιδιωτικής εταιρείας μισθολογικά κλιμάκια και άλλο πράγμα να παρεμβαίνει ο νόμος, όπως κάνει ο κ. Χατζηδάκης στη ΔΕΗ, για να καταργήσει ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας και να ακυρώσει την εφαρμογή της στους νέους εργαζόμενους”.

Η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι “πέραν του ότι δεν φαίνεται να γνωρίζει τη διαφορά ΣΣΕ και νόμου, ο κ. Χατζηδάκης προφανώς δεν ξέρει καν να διαβάζει μια ΣΣΕ”, προσθέτοντας ότι η ΣΣΕ που επικαλέστηκε υπογράφηκε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ, και όχι το 2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης