Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρώμα και η δυσωδία που επικρατεί σε όλες τις βαθμίδες της φορολογικής διοίκησης και στο υπουργείο Οικονομικών, αναδύεται μέσα από την υπόθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην Βόρεια Ελλάδα, γνωστού συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπαχατζή.

Σήμερα, ο νυν τρόφιμος των φυλακών και «δεξί» χέρι –κατά το κατηγορητήριο- του «πατερούλη» της Θεσσαλονίκης, Μάρκου Καραμπέρη, ο οποίος επί  ημερών Ευάγγελου Βενιζέλου τοποθετήθηκε  Διευθυντής Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» για την πλειονότητα των συναδέλφων και πολιτικών φίλων του.

Η υποκρισία της νεοελληνικής πραγματικότητας θέλει όλους όσοι αυτές τις ώρες «φτύνουν τον κόρφο» του όταν ακούνε το όνομα Παπαχατζής και δηλώνουν ότι στην περίπτωσή του το «ΣΔΟΕ έκανε την αυτοκάθαρσή τους», να είναι οι ίδιοι με εκείνους που εδώ και χρόνια έκαναν τα «στραβά μάτια» στις καταγγελίες επιχειρηματιών περί συμμετοχής τους στα βρώμικα κυκλώματα εφοριακών, ελεγκτών του ΣΔΟΕ και οικονομικών επιθεωρητών, που αποκαλύπτεται από τη δημοσιογραφική έρευνα της zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνώριζαν Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλος

Τόσο η πρώην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (επί ημερών Γιώργου Παπακωνσταντίνου), όσο και η νυν, εμφανίζονται να είναι ενήμερες για τις «ημέρες και τα έργα» του συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ. Αυτό προκύπτει από τα έγγραφα-ντοκουμέντα που βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας. Το ερώτημα που προκύπτει, εύλογο: Με ποια κριτήρια ο κ. Παπαχατζής τοποθετήθηκε στη θέση του επιχειρησιακού Διευθυντή Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης;

Στις 30 Ιουνίου 2010 ο Νίκος Κασιμάτης με αναφορά του προς την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι του «σκανδάλου» των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ ακόμη και σε εταιρείες μαϊμού το οποίο χρονολογείται από το 1989.  Μεταξύ άλλων κατονομάζει και ποιους υπαλλήλους χρημάτιζε προκειμένου να επιστρέφεται το ΦΠΑ στις εικονικές εταιρείες τις οποίες είχε στήσει. Όταν φθάνει η ώρα να μιλήσει για τη Β΄ΔΟΥ Θεσσαλονίκης αναφέρεται και στο ρόλο που διαδραμάτιζε ο γνωστός συνδικαλιστής, Χρήστος Παπαχατζής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Βόρεια Ελλάδα είχε αναλάβει το ρόλο να εισπράττει ποσοστά κάθε μήνα από τον έφορο ο οποίος λάμβανε μέρος στην επιχείρηση του παράνομου ΦΠΑ.

Δείτε την αναφορά

Λίγο καιρό αργότερα ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, ο Κ.Φ., ο πρώτος που κατήγγειλε –στις αρχές της περασμένης δεκαετίας- την ύπαρξη οργανωμένων κυκλωμάτων σε ΣΔΟΕ, εφορίες και υπουργείο Οικονομικών που πρωταγωνιστούν στο σκάνδαλο του ΦΠΑ, ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών για την παράνομη δράση του Χρήστου Παπαχατζή.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2011, αρκετό καιρό προτού αρχίσει η έρευνα για το κύκλωμα «τοκογλύφων», ο επιχειρηματίας κατέθεσε ενώπιον των Οικονομικών Επιθεωρητών, κ.κ. Γιώργου Σκόρδα και Ευμορφίας Δούκα, για τα κρατικά στελέχη τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είχαν στήσει επιχειρήσεις και πλούτιζαν». Ανάμεσα σε αυτούς κατονόμασε και τον μετέπειτα συλληφθέντα Χρήστο Παπαχατζή ο οποίος όπως κατήγγειλε είχε δημιουργήσει τεράστια περιουσία. Ωστόσο, άγνωστο για ποιο λόγο, η αναφορά του ουδέποτε λήφθηκε υπόψη στη μετέπειτα εργασιακή ανέλιξη του συνδικαλιστή ο οποίος εν είδει επιβράβευσης –μάλλον- τοποθετήθηκε και ως επιχειρησιακός Διευθυντής των Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος. Όπως ουδέποτε λήφθηκαν υπόψη και όσα είχε καταγγείλει σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2001-2002 από στελέχη του ΣΔΟΕ σχετικά με την υπόθεση του ΦΠΑ. Τότε οι εποπτεύοντες την έρευνα τον άφησαν να μιλήσει ανοιχτά για τους ιδιώτες και τους επιχειρηματίες που ήταν αναμεμειγμένοι στο σκάνδαλο όχι όμως για τους επίορκους συναδέλφους τους οι οποίοι επίσης συμμετείχαν. Το αποτέλεσμα της τότε έρευνας ήταν στις πορισματικές εκθέσεις να μη «διαγνωσθούν» παρανομίες κρατικών υπαλλήλων. Στη χειρότερη των περιπτώσεων κρίθηκε ότι «επέδειξαν αμέλεια και ατελή συμπεριφορά κατά την εκτέλεση του καθήκοντος», καθώς σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αιτιολογία δεν υπήρχε ποινική ή αστική ευθύνη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Το ίδιο συνέβη και με τον Χρήστο Παπαχατζή, ο οποίος προήχθη…

Δείτε τη καταγγελία του επιχειρηματία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης