Ευθείες βολές εναντίον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε από το βήμα συνεδρίου επενδυτών στο Χονγκ Κονγκ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ κατά του κυβερνητικού οικοδομήματος των Τσίπρα-Καμμένου, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως σήμερα η χώρα έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού που αποτελείται από ένα απίστευτο μείγμα ενός αριστερίστικου κι ενός ακραίου δεξιού κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, βρίσκονται “στην ίδια γραμμή”: Ματαιώνουν την αλλαγή, καταργούν τις μεταρρυθμίσεις, εκτροχιάζουν την Οικονομία. Και τα κάνουν αυτά με ψεύτικες υποσχέσεις και τερατώδη ψέματα. Αλλά οι ψεύτικες υποσχέσεις τελικά προκαλούν γενικευμένη απογοήτευση, επιφέρουν βαθιά πόλωση, αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, προκαλούν διάχυτη απελπισία, ενισχύουν τον εξτρεμισμό. Αυτός ο επικίνδυνος κατήφορος πρέπει να σταματήσει.

Πρέπει να πολεμήσουμε τον Εξτρεμισμό. Πρέπει να πολεμήσουμε τον Λαϊκισμό, που οδηγεί σε ακραία φαινόμενα. Και πρέπει να καταπολεμήσουμε την απελπισία. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για να αποφύγουμε την καθίζηση στη στασιμότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και επεσήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, με στόχο να χτυπήσει την απελπισία.

«Χρειαζόμαστε συνεργασία σε παγκόσμια επίπεδο και δημοκρατία στο εσωτερικό κάθε χώρας, για να καταπολεμήσουμε τον λαϊκισμό. Και χρειαζόμαστε περιβάλλον παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας για να καταπολεμήσουμε τον Εξτρεμισμό» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η ελληνική κρίση είχε επιπτώσεις πολύ πέραν των ελληνικών συνόρων. «Βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου εδώ χρόνια τώρα. Είναι ήδη αντικείμενο σοβαρής μελέτης για τους Ευρωπαίους, αλλά και πέραν της Ευρώπης. Πρέπει λοιπόν, να μάθουμε απ’ αυτήν. Γιατί μπορούμε να γίνουμε σοφότεροι και δυνατότεροι, μόνον αν αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα σφάλματα του παρελθόντος και μόνον αν τα διορθώσουμε αποτελεσματικά».

Όπως είπε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, η Ελλάδα είναι γεμάτη από ανεκμετάλλευτες δυνατότητες ανάπτυξης, αναξιοποίητες επενδυτικές ευκαιρίες, από τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που παραμένουν ανενεργά. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι:

– «Η Ελλάδα, λοιπόν, μπορεί να γίνει μοναδικό κέντρο ευκαιριών για επενδύσεις και βιώσιμη ανάπτυξη. Όχι μια χώρα όπου αποτυγχάνει κάθε “σχέδιο διάσωσης”.

-Μπορεί να γίνει μεγάλη “πύλη” εμπορευμάτων, κεφαλαίων και επενδύσεων από και προς την Ευρώπη, από και προς την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία και τον Ασιατικό κόσμο γενικότερα. Όχι μια απομονωμένη χώρα πίσω από “κλειστά σύνορα” προς κάθε κατεύθυνση.

-Μπορεί να γίνει αληθινό “προπύργιο” της Ευρώπης στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο και στην πάντα ανήσυχη Μέση Ανατολή. Προπύργιο της Ευρώπης! Όχι “Αχίλλειος Πτέρνα” της Ευρώπης…

– Μόλις η Ελλάδα τακτοποιήσει “τα του οίκου της”, μπορεί να αναδειχθεί σε φάρο Ανάπτυξης, Σταθερότητας και Ελπίδας για την υπόλοιπη Ευρώπη και – το πιο σημαντικό, ίσως – για την τόσο ταραγμένη γειτονιά της.

Πρέπει να “εξάγουμε” σταθερότητα στους γείτονές μας. Όχι να “εισάγουμε” αποσταθεροποίηση απ’ αυτούς» σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης