Την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναλαμβάνει από σήμερα η Ελλάδα, για πέμπτη φορά από την ένταξή της στην Ε.Ε. το 1981.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. ξεκινά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, η οποία ύστερα από μια εξαετή κρίση, ετοιμάζεται να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Τελετή έναρξης για την Ελληνική Προεδρία θα λάβει χώρα στις 8 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, οπότε και στην Αθήνα θα έρθουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και οι 28 Ευρωπαίοι Επίτροποι. Εκεί, εκτός από την καθιερωμένη φωτογραφία θα πραγματοποιηθούν και τα λεγόμενα clusters, δηλαδή τα συμβούλια εργασίας, όπου οι Υπουργοί θα παρουσιάσουν στους αρμόδιους Επιτρόπους τις προτεραιότητες τους.

Στις 15 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει στο Στρασβούργο την πρώτη του ομιλία ενώπιον των ευρωβουλευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής προεδρίας, όπως έχει επισημάνει ο Αντώνης Σαμαράς, είναι η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων σε μια σειρά εκκρεμών ζητημάτων.

«Προεδρία ελπίδας για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη θα είναι η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε.» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, δίνοντας το στίγμα της.

Ως σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, χαρακτηρίζει την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, ο έλληνας ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της χώρας Ευ. Βενιζέλος, καθώς όπως εξηγεί ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Βενιζέλος σε μήνυμά του για το νέος έτος, με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., αναφέρεται στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας οι οποίες όπως λέει αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων των ευρωπαίων πολιτών. Πρόκειται σύμφωνα με τον ίδιο για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας, με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας – ιδιαίτερα των νέων – και την προώθηση επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία.

Σημειώνεται πως λόγω της διεξαγωγής των Ευρωεκλογών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαλυθεί στα τέλη Μαρτίου και ως εκ τούτου η ελληνική προεδρία θα είναι συντομότερη, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο θα συσταθεί εκ νέου στις αρχές Ιουλίου.

Η ελληνική προεδρία έχει θέσει ως προτεραιότητες τους ακόλουθους τομείς πάνω στους οποίους θα εργαστεί με στόχο να υπάρξει προστιθέμενη αξία για την Ε.Ε.:

– Προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της συνοχής.

Ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου σχετικά με την ενίσχυση του προσανατολισμού στην ανάπτυξη τμήματος του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Προώθηση της ολοκλήρωσης της Πράξης για την Ενιαία Αγορά Ι και ΙΙ, με έμφαση στην εγκατάσταση ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας, την ηλεκτρονική τιμολόγηση δημόσιων συμβάσεων, καθώς σε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μας φέρουν εγγύτερα σε μια πραγματικά ενιαία ψηφιακή αγορά μέχρι το 2015, όπως πολύ ορθά το έθεσε ο Herman στην επιστολή του.

Υλοποίηση αποφάσεων για την αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τους βασικούς φορείς παροχής θέσεων εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Υλοποίηση της Πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού μας.

Ανάληψη δράσης στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου ώστε να επιταχυνθούν οι συνομιλίες που αφορούν Εμπορικές Συμφωνίες με τις ΗΠΑ και άλλους στρατηγικούς εταίρους.

Εμβάθυνση της ενοποίησης, και ιδιαίτερα της ΟΝΕ, με την προώθηση πολιτικών και δράσεων για την κάλυψη των ελλειμμάτων στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, που βγήκαν στην επιφάνεια στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Όσον αφορά στην Τραπεζική Ένωση, η Ελληνική Προεδρία θα στηριχθεί και θα ενισχύσει την πολιτική συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM) που επετεύχθη χθες στο Συμβούλιο. Η επίτευξη συμφωνίας στον τρίλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη θέσπιση του SRM αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Προεδρίας μας. Συγχαίρουμε την Λιθουανική Προεδρία για τα εξαίρετα αποτελέσματα που πέτυχε στην θέσπιση οδηγιών σχετικά με την τραπεζική ανάκαμψη και την εγγύηση καταθέσεων. Ταυτόχρονα, θα προωθήσουμε, ως ζήτημα προτεραιότητας, θέματα που σχετίζονται με την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, καθώς και τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

Σχετικά με την εμβάθυνση της ΟΝΕ, στόχος μας είναι να θέσουμε τα θεμέλια μιας καλά συντονισμένης ΟΝΕ, με τη σωστή ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής σταθερότητας και αλληλεγγύης καθώς και τη θεσμική αυτοτέλεια των μελών της. To έργο μας θα βασιστεί στα σημερινά Συμπεράσματα σχετικά με τις Συμπράξεις για την Ανάπτυξη, τις Θέσεις Απασχόλησης και την Ανταγωνιστικότητα, που στηρίχθηκαν στον Οδικό Χάρτη του Ηerman και το Σχέδιο Στρατηγικής της Επιτροπής.

– Μετανάστευση, διαχείριση συνόρων και κινητικότητα των πολιτών της Ένωσης στο πλαίσιο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η ανάπτυξη ενός χώρου Ελευθερίας, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας αποτελεί μείζονα στόχευση της ελληνικής Προεδρίας. Η προσέγγισή μας έχει 3 στόχους: (α) αποφυγή/μείωση της παράνομης μετανάστευσης με αποδοτικό τρόπο, που θα διασφαλίζει παράλληλα τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων λαθρεμπορίας και παράνομης διακίνησης προσώπων (β) βελτίωση και καλύτερη οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης και της υποβοηθούμενης κινητικότητας (γ) συντονισμός αποτελεσματικών πολιτικών επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών δ) ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης μέσω της προσέλκυσης μορφωμένων και ταλαντούχων ανθρώπινων πόρων.

– Θαλάσσιες Πολιτικές της ΕΕ- Οριζόντια Θεματική

Η ελληνική Προεδρία θα εισαγάγει μια οριζόντια στρατηγική που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις Θαλάσσιες Πολιτικές της ΕΕ. Κεντρική ιδέα της θεματικής αυτής είναι ο επαναπροσδιορισμός και η επανεκκίνηση της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ σε όλες τις εκφάνσεις της, πέραν των αναπτυξιακών πτυχών. Στόχος είναι η υιοθέτηση κειμένου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2014 για τη Θαλάσσια Στρατηγική, με έμφαση στην Ασφάλεια και την Ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα διεξαχθούν 14 άτυπες υπουργικές Σύνοδοι στην Αθήνα, 35 συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου, 57 συναντήσεις ομάδων εργασίας και 33 συνέδρια ή σεμινάρια.

Η χώρα που θα πάρει τη σκυτάλη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. θα είναι η Ιταλία.

Τα Λογότυπα της Ελληνικής Προεδρίας

Το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας είναι λιτό και περιεκτικό, εκπέμποντας μια νότα ρεαλιστικής αισιοδοξίας. Απεικονίζει ένα ιστιοφόρο με ανοιχτά πανιά, που σχηματίζεται από τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φιλοδοξεί να ενώσει τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και την ιδιαίτερη ελληνική ταυτότητα, τις απαρχές τις ένωσης της Ευρώπης με τη μελλοντική της πορεία, τις αρχές που διαμόρφωσαν το παρελθόν μας με τις κοινές προσδοκίες μας για το μέλλον.

Το συμβολικό φόντο του λογοτύπου είναι η θάλασσα: θεμελιώδες στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, αλλά και κομβικό στοιχείο του παρελθόντος και του μέλλοντος της Ευρώπης. Η θάλασσα ιστορικά ένωσε τους ευρωπαϊκούς λαούς και σήμερα είναι παράγοντας ανάπτυξης και απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ αποτελεί και οριζόντια προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας. Από την άλλη πλευρά, τα επιμέρους σχήματα του λογοτύπου απεικονίζουν το ανάγλυφο του ελληνικού εδάφους και της ελληνικής ακτογραμμής, ενώ η επιλογή του «ημικυκλίου» αντιπροσωπεύει το Κοινοβούλιο και το αρχαίο θέατρο, τη μήτρα των δημοκρατικών παραδόσεων της Ευρώπης, της θεσμικής ισότητας και της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το καραβάκι: ένα σύμβολο εξερεύνησης και μετάβασης, αλλά συγχρόνως και επικοινωνίας και ενότητας. Ως τέτοιο, συμβολίζει την απόφασή μας να πλεύσουμε μαζί προς ένα κοινό μέλλον, παρά τη δύσκολη πορεία.

Το ταξίδι είναι η συμβολική ουσία της αφήγησης του λογοτύπου: μια κοινή πορεία δημοκρατίας και συμμετοχής, μια κοινή αναζήτηση για την ευημερία μέσω της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ένα κοινό σκάφος κίνησης και ασφάλειας για το μέλλον. Αυτά τα ιδανικά σφυρηλάτησαν το παρελθόν μας και εμπνέουν τις μελλοντικές μας προσδοκίες. Αυτό είναι το μήνυμα της Ελληνικής Προεδρίας προς την Ευρώπη και τον κόσμο: η Ευρώπη είναι κοινή μας αναζήτηση και ταξίδι – ενωμένοι πλέουμε πιο μακριά.

Πόσο θα κοστίσει η οργάνωση της Ελληνικής Προεδρίας

Προϋπολογισμός: Ο προϋπολογισμός της Ελληνικής Προεδρίας έχει οριστεί στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει όλα τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον δαπανών των Υπουργείων και των προσωρινών αποσπάσεων των υπαλλήλων σε άλλες θέσεις, όπως επίσης και τα έξοδα που σχετίζονται με όλα τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Στόχος είναι το πραγματικό κόστος να είναι χαμηλότερο ώστε η Ελληνική Προεδρία να είναι η πιο οικονομική από ποτέ.

Χορηγοί: H Προεδρία έχει προσπαθήσει να καθιερώσει ένα εκτενές πρόγραμμα χορηγιών, προσεγγίζοντας μία σειρά από τοπικές, δυναμικές και εξωστρεφείς εταιρίες.

Εξωτερικές αναθέσεις: μόνο οι απολύτως απαραίτητες λειτουργίες που απαιτούν συγκεκριμένη εξειδίκευση έχουν ανατεθεί σε εξωτερικούς φορείς. Η Προεδρία βασίζεται κυρίως στην δέσμευση και την αφοσιωμένη ομαδική δουλειά των κυβερνητικών υπαλλήλων. Οι αποσπάσεις υπαλλήλων στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο – μόνο 50 επιπλέον θέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Το Γραφείο της Ελληνικής Προεδρίας στην Αθήνα έχει προσλάβει μέσω ανοικτού διαγωνισμού όχι περισσότερα από εννέα επιπλέον άτομα με εξάμηνη σύμβαση.

Χώροι: Η πλειοψηφία των δράσεων λαμβάνει χώρα στην Αθήνα και το Ζάππειο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο είναι ο βασικός χώρος της Προεδρίας. Το Ζάππειο είναι ένα δημόσιο κτίριο και η τοποθεσία του στο ιστορικό κέντρο της πόλης εξοικονομεί σε λειτουργικό κόστος και κόστος μεταφοράς. Το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) το οποίο συνήθως λαμβάνει χώρα σε διαφορετικό χώρα από τον βασικό, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λαγονήσι στα περίχωρα των Αθηνών.

Συναντήσεις: 14 Άτυπα Υπουργικά Συμβούλια, 35 συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, 57 ομάδες εργασίας και 33 συνέδρια και σεμινάρια προγραμματίζονται να λάβουν χώρα στην Ελλάδα.

Ξενοδοχεία: Η Προεδρία πληρώνει μόνο για τη διαμονή των Επικεφαλής των Αποστολών συν ένα ακόμα άτομο, που συμμετέχουν στα άτυπα Υπουργικά Συμβούλια.


Οι προηγούμενες Ελληνικές Προεδρίες

1η Ιουλίου – 31η Δεκεμβρίου 1983

Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία της ΕΟΚ για πρώτη φορά το β΄ εξάμηνο του 1983. Στα κύρια επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας του 1983 συγκαταλέγονται η ενεργοποίηση του νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού το 1983, η ουσιαστική πρόοδος στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων διεύρυνσης, η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις χώρες της Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού για την υπογραφή της Σύμβασης του Lomé III και η υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της ΕΟΚ και του Συμφώνου των Άνδεων.

1η Ιουλίου – 31η Δεκεμβρίου 1988

Η δεύτερη Ελληνική Προεδρία ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να συζητηθούν καίρια ζητήματα σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της κοινότητας και το περιεχόμενο της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ως προς αυτό αποτέλεσαν οι πρωτοβουλίες για τον διεθνή ρόλο της Κοινότητας, τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, την περιβαλλοντική προστασία καθώς και οι γενικές συζητήσεις αναφορικά με τις σχέσεις ανατολής-δύσης. Η δεύτερη Ελληνική Προεδρία ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση της Συνόδου στο εντυπωσιακό Κάστρο των Ιπποτών στη Ρόδο, όπου τέθηκαν τα θεμέλια για την υιοθέτηση του Κοινοτικού Κοινωνικού Χάρτη.

1η Ιανουαρίου – 30η Ιουνίου 1994

Η Προεδρία αυτή υπήρξε εντελώς διαφορετική από τις δύο προηγούμενες. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μόλις τεθεί σε ισχύ απαιτώντας την αντιμετώπιση αρκετών εξαιρετικά σύνθετων και δύσκολων ζητημάτων που αφορούσαν τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οδηγός ιδέα της Προεδρίας υπήρξε η έννοια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και, ως εκ τούτου, το πρόγραμμά της είχε αμιγώς ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Κέρκυρας (24 – 25 Ιουνίου 1994) οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη της Αυστρίας, Φινλανδίας και Σουηδίας ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή των αντίστοιχων Πράξεων Προσχώρησης. Στη διάρκεια της τρίτης ευρωπαϊκής Προεδρίας της, η Ελλάδα προώθησε την προοπτική της διεύρυνσης της ΕΕ προς τη νότια και ανατολική Ευρώπη με σκοπό τη διασφάλιση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της συνεργασίας στην ΝΑ Ευρώπη.

Ένας ιδιαίτερα σημαντικός τομέας πολιτικής που διαχειρίστηκε με επιτυχία η Τρίτη Ελληνική Προεδρία υπήρξε αυτός της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων. Επιδιώκοντας να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση νέας θεσμικής ταυτότητας για τις δραστηριότητες του Τρίτου Πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελληνική Προεδρία προώθησε:

• την επίσπευση των εργασιών για την προετοιμασία Συνθήκης για την ίδρυση της Europol
• την επίσπευση της εφαρμογής της Σύμβασης του Δουβλίνου, ταυτόχρονα με την προώθηση της ιδέας υπογραφής παράλληλης σύμβασης με μη κράτη-μέλη προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερη, εναρμονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου
• την προετοιμασία συνολικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών
• τη στήριξη της δικαστικής συνεργασίας και κοινής δράσης ως μέρος των προσπαθειών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

1η Ιανουαρίου – 30η Ιουνίου 2003

Η παρουσίαση του σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος μαζί με την Τελετή Υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 υποψήφιων χωρών αποτέλεσαν ορόσημα στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εντάσσονται στο πλαίσιο της τέταρτης Ελληνικής Προεδρίας. Το δεύτερο εξ αυτών, δηλαδή η υπογραφή των 10 Συνθηκών Προσχώρησης, σηματοδότησε την τελευταία φάση του μεγαλύτερου κύματος διεύρυνσης στην ιστορία της ΕΕ και σφράγισε την επανένωση της Ευρώπης. Αποτέλεσε εξέχουσα στιγμή της Προεδρίας, που έλαβε χώρα στους πρόποδες της Ακρόπολης των Αθηνών.

Η τέταρτη Ελληνική Προεδρία (2003) έθεσε ως προτεραιότητα τη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια και άσκησε πίεση για σαφή δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η Agenda της Θεσσαλονίκης, που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2003, περιλάμβανε σειρά συγκεκριμένων μέτρων που αποσκοπούσαν στην επίτευξη του εν λόγω στόχου.

Η αυλαία της Ελληνικής Προεδρίας έπεσε σε εγκωμιαστικό κλίμα για τη συμβολή της Ελλάδας, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να χαρακτηρίζει (Σύνοδος ολομέλειας 1.7.2003, Στρασβούργο) την Προεδρία του α΄ εξαμήνου του 2003 «πρότυπο για την αποτελεσματικότητα μεσαίου μεγέθους χωρών στην άσκηση της Προεδρίας» (Maij Wegen, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ενώ παράλληλα η Ελληνική Προεδρία επαινέθηκε επίσης και για την ικανότητα διαχείρισης των υποθέσεων σε «ανθρωπιστικό πνεύμα» (Carlos Lage, Σοσιαλιστικό Κόμμα). Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι η Ελληνική Προεδρία κατόρθωσε «με εξαιρετική ηγετική ικανότητα να κρατήσει το πηδάλιο σε μια πορεία που δεν ήταν κρουαζιέρα, αλλά Οδύσσεια» (Βαρώνος Crespo, Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Η επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gr2014.eu Για άμεση ενημέρωση στο Twitter @gr2014eu και με το hashtag #gr2014eu

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης