«Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε σήμερα δύο αποφάσεις έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και τον Δήμο Δυτικής Σάμου με το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ για τον καθέναν και αναμένουμε μέχρι σήμερα το βράδυ έως αύριο το πρωί να γίνει ένας πρώτος προϋπολογισμός, για να μεταβιβαστούν και τα χρήματα για τις πρώτες αποζημιώσεις των δικαιούχων μετά την καταστροφή από τον σεισμό της Παρασκευής» ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Γιώργου Λογιάδη, σχετικά με τη μεταστέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου του Δήμου Ηρακλείου και απαντώντας σε μια εμβόλιμη παρατήρηση του βουλευτή σχετικά με τον φονικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής που έπληξε τη Σάμο, ανέφερε πως ο ίδιος και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, βρέθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στο νησί για να συντονίσουν τις ενέργειες της Πολιτείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τη μετεγκατάσταση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου του Δήμου Ηρακλείου, ανέφερε πως οι διαδικασίες μέσα σε έναν χρόνο έχουν προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει αποστείλει στο υπουργείο επιστολή, όπου αναφέρει πως έχει εντοπίσει την κατάλληλη έκταση στην πολεοδομική ενότητα Θερισσός-Δειλινά-Μασταμπάς- Κορώνη στο Ηράκλειο. Πρόκειται για έναν χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο χώρο για ανέγερση σχολικού κτηρίου και μπορεί να χρηματοδοτηθεί αυτό αλλά και άλλα σχολικά κτήρια, τόσο από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» όπως και από το «Recovery Fund».

Ειδικότερα, για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ηρακλείου, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως «είμαστε στο σημείο που έχει δοθεί το αρχικό κτηριολογικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας και το οποίο είναι πολύ σημαντικό, διότι προβλέπεται ένας χώρος 189 τ.μ. για χώρους διοίκησης, γραφεία διευθυντή, υποδιευθυντή, συλλόγου διδασκόντων, 445 τ.μ. για κοινωνικούς χώρους, 63 τ.μ. για βοηθητικούς χώρους, 258 τ.μ. για χώρους φυσικής αγωγής, 900 περίπου τ.μ. για αίθουσες διδασκαλίας, 166 τ.μ. για ειδικούς χώρους και 560 τ.μ. για εργαστήρια. Άρα συζητάμε για μία συνολική επιφάνεια ωφέλιμων χώρων περίπου 2.500 τ.μ., έκταση που καλύπτει τις ανάγκες περίπου εκατόν τριάντα παιδιών, που είναι η προβλεπόμενη, αν θέλετε, οροφή για τα επόμενα χρόνια για αυτές τις σχολικές εγκαταστάσεις».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, ανέφερε πως το ενιαίο ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο-λύκειο Ηρακλείου είναι η μεγαλύτερη σχολική μονάδα ειδικής αγωγής στην Κρήτη και φιλοξενεί περισσότερους από 100 μαθητές με ιδιαιτερότητες. Το σχολείο, εδώ και 13 χρόνια στεγάζεται σε ακατάλληλες για φοίτηση λυόμενες αίθουσες. Το κτήριο, όπως ανέφερε ο βουλευτής, είναι αυθαίρετο, χωρίς πολεοδομική άδεια. «Στις βροχές η μονάδα κλείνει, διότι πλημμυρίζει. Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι παλιές και υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Οι γυψοσανίδες είναι σπασμένες και πέφτουν κομμάτια Δεν έχει θέρμανση, μόνο κλιματιστικά, τα οποία όμως είναι ακατάλληλα για τον χειμώνα και ειδικά τώρα με την κρίση του κορωνοϊού. Το γυμναστήριο είναι μια αίθουσα 3 x 5 όπου γίνεται γυμναστική, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και ταυτόχρονα η ατομική υγιεινή των παιδιών. Ακόμα και τα ξύλινα παγκάκια που υπάρχουν είναι από παλέτες-δωρεές πολιτών, που οι ίδιοι τα μετέτρεψαν σε παγκάκια…» σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε πως «εμείς θα συνδράμομε τον Δήμο Ηρακλείου σε οτιδήποτε χρειαστεί για να επιταχυνθεί η διαδικασία και είμαστε πάντα πρόθυμοι και έτοιμοι να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Δυστυχώς, κτήριο δυόμισι χιλιάδων τετραγωνικών δεν μπορεί να ‘φυτευτεί’ από τη μία μέρα στην άλλη. Αν υπάρχουν άλλοι κατάλληλοι χώροι για τα επόμενα δύο, τρία χρόνια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, μπορεί να το εξετάσει ο δήμος Ηρακλείου και να συνεννοηθεί με τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την περιφερειακή διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Γενικά έχουμε ένα σχέδιο να οργανώσουμε και τον τομέα της ειδικής αγωγής, όπως και την υπόλοιπη Παιδεία, όσον αφορά κυρίως τις κτηριακές ανάγκες».

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης