Η περίοδος του καλοκαιριού είναι κατ’ εξοχήν αυτή κατά την οποία οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων, αναγκάζονται να αναζητήσουν ένα μέρος στο οποίο θα φιλοξενηθεί ο τετράποδος φίλος τους, κατά τη διάρκεια της απουσίας τους. Βέβαια, ένας σωστά κοινωνικοποιημένος και εκπαιδευμένος σκύλος είναι ικανός να μας ακολουθήσει οπουδήποτε χωρίς να μας προκαλέσει την παραμικρή «επιβάρυνση», αλλά το ζήτημα αυτό είναι μία άλλη ιστορία και καλώς η κακώς, σε αρκετές περιπτώσεις η φιλοξενία του σκύλου μας σε ένα ξενοδοχείο είναι η ευκολότερη λύση για τους περισσότερους ιδιοκτήτες.

Ο σκοπός του συγκεκριμένου κειμένου δεν είναι η… δαιμονοποίηση του θεσμού των ξενοδοχείων σκύλων, κάθε άλλο. Οι πανσιόν είναι χρησιμότατες, όταν πληρούν τα κριτήρια της ασφαλούς και ευχάριστης παραμονής των σκύλων σε αυτές. Με δεδομένα όμως τα πολύ συχνά παράπονα των ιδιοκτητών μετά την παραλαβή των σκύλων τους από το ξενοδοχείο, δε πρέπει να αμφιβάλλουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Τραυματισμένα ζώα, συμπτώματα φοβικής συμπεριφοράς μετά την παραμονή στο ξενοδοχείο (πολλές φορές σε ακραία μορφή), επιθετικότητα προς τους υπαλλήλους της πανσιόν, είναι συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν αν τα παρατηρήσουμε, ιδιαίτερα αν ο σκύλος μας δεν τα έχει εμφανίσει ξανά στο παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς γι’ αυτό;

• Ξεκινάμε την έρευνά μας για το κατάλληλο ξενοδοχείο αρκετό καιρό πριν την αποχώρησή μας, δεν εμπιστευόμαστε το πρώτο ξενοδοχείο που θα βρούμε στο διαδίκτυο λόγω περιορισμένου χρόνου, όσες «θετικές κριτικές» και αν διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του. Άλλωστε κανείς δε μας εγγυάται ότι είναι αληθινές.

• Δεν υποθέτουμε ότι όσοι διατηρούν ξενοδοχείο σκύλων, αυτομάτως αγαπούν πραγματικά τους σκύλους και τους προσφέρουν την απαραίτητη φροντίδα κατά την απουσία μας. Όπως ακριβώς δεν θα το υποθέταμε και για τον παιδικό σταθμό του παιδιού μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Φροντίζουμε ΠΑΝΤΑ να επισκεφθούμε το ξενοδοχείο πριν παραδώσουμε τον σκύλο μας για φιλοξενία. Ζητάμε να ξεναγηθούμε σε όλους τους χώρους στους οποίους θα κινηθεί και θα φιλοξενηθεί ο σκύλος μας.

• Ζητάμε να μάθουμε το πρόγραμμα ημέρας το οποίο θα ακολουθεί ο σκύλος μας στην πανσιόν, δηλαδή:

• Διατροφή: Το ξενοδοχείο θα πρέπει να μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ αρκετών επιλογών την τροφή που θα δίδεται στον σκύλο μας.

• Καθημερινή άσκηση: Οι σκύλοι έχουν ανάγκη καθημερινής άσκησης. Ρωτάμε να μάθουμε λεπτομέρειες γι’ αυτήν. Πόσες φορές τη μέρα θα ασκείται ο σκύλος μας, τι διάρκειας θα είναι η άσκηση και σε τι χώρους πραγματοποιείται.

• Ασφάλεια & Υγιεινή: Το διαμέρισμα διαμονής του κάθε σκύλου θα πρέπει να αποστειρώνεται μετά την αποχώρησή του και πριν δεχθεί τον επόμενο τετράποδο φιλοξενούμενο. Στο ξενοδοχείο θα πρέπει να γίνεται τακτική και επιμελής απολύμανση προκειμένου τα ζώα να μην έρχονται σε επαφή με παράσιτα. Η πανσιόν θα πρέπει απαραίτητα να συνεργάζεται με κτηνίατρο, ο οποίος ιδανικά θα έχει καθημερινή παρουσία στο χώρο.

• Προσωπικό: Θα πρέπει να απαρτίζεται από ανθρώπους που διέπονται τόσο από αγάπη για τους σκύλους, όσο όμως και από την απαραίτητη τεχνογνωσία.

• Κατά την παραλαβή του σκύλου μας, παρατηρούμε προσεκτικά τη γλώσσα του σώματός του τόσο προς εμάς, όσο και προς τους φροντιστές του. Ο σκύλος μας θα πρέπει να δείχνει άνετος, χαλαρός και χαρούμενος για την επανένωσή μας. Οποιαδήποτε ένδειξη φοβικότητας προς το προσωπικό της πανσιόν θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

• Εξετάζουμε προσεκτικά τον σκύλο μας για τυχόν τραύματα. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε τέτοια, ρωτάμε τον υπεύθυνο της πανσιόν από τι μπορεί να προκλήθηκαν και στη συνέχεια επισκεπτόμαστε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρό μας, προκειμένου να ταυτοποιήσουμε με ιατρική γνωμάτευση ότι δεν ασκήθηκε βία στον σκύλο μας.

Ακολουθώντας τα παραπάνω και γνωρίζοντας τι προβλέπει ο νόμος 604/1977 (ΦΕΚ Α 163) Περί ιδρύσεως και λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων, κλινικών και ενδιαιτημάτων ζώων, θα είμαστε σε θέση τόσο να επιλέξουμε την κατάλληλη πανσιόν για την φιλοξενία του σκύλου μας, όσο και να διασταυρώσουμε με την παραλαβή του ότι η παραμονή του στις εγκαταστάσεις της πανσιόν υπήρξε ευχάριστη και σύμφωνη με τις διατάξεις του σχετικού νόμου.

*Η στήλη AllaboutDogs είναι μαζί σας κάθε εβδομάδα, απαντώντας σε απορίες των αναγνωστών της και αναλύοντας θέματα προς συζήτηση τα οποία εσείς θα μας προτείνετε μέσω e-mail στη διεύθυνση AllaboutDogs@zougla.gr.

Πέτρος Σιδερέας

Εκπαιδευτής σκύλων – Σύμβουλος συμπεριφοράς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης