Με την ευκαιρία της προβολής του ντοκιμαντέρ Seaspiracy στο Netflix, το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα διοργάνωσε την Κυριακή 11 Απριλίου 2021 τηλεδιάσκεψη, με θέμα την κατάσταση των ελληνικών θαλασσών. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δρ. Panos Dendrinos, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟ-m), η Δρ. Μαρία Σαλομίδου, Ερευνήτρια Γ’ του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και η Βάλια Στεφανουδάκη, εκπρόσωπος της Sea Shepherds Greece. Τη συζήτηση συντόνισε η Νομικός Έλενα Δέδε, ιδρύτρια της ΜΚΟ Dogs’ Voice και μέλος του Συντονιστικού του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στον ότι οι ελληνικές θάλασσες είναι «βαριά υπεραλιευμένες». Πολύ προβληματική θεώρησαν επίσης οι συμμετέχοντες την έννοια της «βιώσιμης αλιείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για την ιδέα πως η ψαροφαγία είναι “υγιεινή διατροφή” καλό είναι να μας εγκαταλείπει σιγά-σιγά.

Όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην ανάγκη μετάβασης των αλιέων σε νέα, «βιώσιμα» επαγγέλματα, σχετικά με την ανάδειξη της θαλάσσιας ζωής. Μεγάλη είναι επίσης η σημασία της δημιουργίας προστατευμένων περιοχών, στις οποίες όντως να τηρείται η απαγόρευση της αλιείας, κάτι που προϋποθέτει πολιτικές, νομικές και διοικητικές αλλαγές. Μια καλή πρόταση θα ήταν να προβλεφθεί για όλους του παράκτιους Νομούς μια ζώνη προστασίας ίσης με το 30% της έκτασής τους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης