Χαλκιδική: Δηλητηρίασαν φλαμίνγκο με μόλυβδο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, 15:17
Χαλκιδική: Δηλητηρίασαν φλαμίνγκο με μόλυβδο

Δηλητηριασμένα από μόλυβδο που περιέχεται σε κυνηγετικά σκάγια βρέθηκαν τέσσερα φλαμίνγκο που μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στις εγκαταστάσεις της «Δράσης για την Άγρια Ζωή». Τα δύο πέθαναν και τα άλλα δύο χαροπαλεύουν.

«Παγκόσμια μέρα υγροτόπων σήμερα και αντί να τη γιορτάσουμε πενθούμε!» αναφέρει η «Δράση» στην ανακοίνωσή της, στην οποία διευκρινίζει ότι οι ακτινολογικές εξετάσεις που έγιναν στα τέσσερα φοινικόπτερα αποκάλυψαν ότι υπήρχαν σκάγια στο στομάχι τους. Ένα από τα φλαμίνγκο, μάλιστα, είχε καταπιεί δεκάδες σκάγια κι αγωνίζεται να επιβιώσει.

Τα πουλιά βρέθηκαν στις λιμνοθάλασσες του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική και στην Επανομή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέλη της οργάνωσης που ήταν τις προηγούμενες ημέρες στον Άγιο Μάμα εντόπισαν τουλάχιστον άλλα τέσσερα νεκρά φλαμίνγκο μέσα στον υγρότοπο, τα οποία πιθανόν να πέθαναν από την ίδια αιτία.

«Καθώς τα πουλιά αυτά μετακινούνται συνεχώς από υγρότοπο σε υγρότοπο, δεν μπορεί να πει κανείς ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε αυτούς τους δύο υγροτόπους. Ενδεχομένως μέρος των σκαγιών που τα πουλιά είχαν καταπιεί να προέρχονταν από άλλες περιοχές. Τα σκάγια φτάνουν στο στομάχι των φλαμίνγκο, αλλά και άλλων πουλιών, με τη διατροφή, καθώς για την υποβοήθηση της διαδικασίας χώνεψης πολλά υδρόβια (πάπιες, κύκνοι, κ.λπ.) καταπίνουν πετραδάκια» αναφέρει η «Δράση».

Το σωματείο ζητάει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση χρήσης μολύβδινων σκαγιών και να ληφθούν δείγματα από διάφορα σημεία του πυθμένα των δύο υγροτόπων για τη διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος, καθώς και ανάλυση νερού για βαρέα μέταλλα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, 15:51