Απαντήσεις σε όλους και για όλα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης στη χθεσινή ανοιχτή συζήτηση που διεξήχθη στην Ελαία, ύστερα από πρωτοβουλία του σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας και διαχείρισης του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Ο κ. Τσιρώνης ξεκαθάρισε τα πάντα στους πάντες, ζητώντας από όλους να πουν τις απόψεις τους και να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις με επιχειρήματα, ώστε να μπορέσουν μαζί να πείσουν το ΣτΕ για την ορθότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός, θέλοντας να βάλει τέλος σε όσα διαδίδονται στην περιοχή και λέγονται ακόμη και από επίσημα χείλη, ζήτησε από όσους θεωρούν ότι θίγονται και καταστρέφονται (σ.σ.: θυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του να μην ακούν οι πολίτες την καταστροφολογία και κινδυνολογία που καλλιεργείται) να το πουν ευθέως, όπως και σε ποια περιοχή είναι οι ιδιοκτησίες ή δραστηριότητές τους, ώστε να δει και να τους πει τι προτείνεται να ισχύσει, αλλά και να εξετάσει το υπουργείο τι μπορεί να κάνει για άρση των όποιων, ενδεχομένως, συνεπειών, κυρίως σε ό,τι αφορά την περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «ΠΠΦ». Ω του θαύματος, ούτε ένας από την περιοχή της Τριφυλίας είπε κάτι, ότι η ιδιοκτησία του, η γη του, μπαίνει στο «κόκκινο» της απόλυτης απαγόρευσης!

Οι περισσότεροι επικεντρώθηκαν στην αρτιότητα στη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου, ζητώντας να μην ισχύσουν τα 20 στρ. – η οποία αντικειμενικά, όπως ειπώθηκε, είναι παραπάνω από υπερβολική, μιας και μόνο 7 ιδιοκτησίες είναι πάνω από τόσα. Όμως, ήδη από την αρχική τοποθέτησή του, ο κ. Τσιρώνης επισήμανε ότι έχει ζητήσει από τους δημάρχους να του πουν σε ποιες περιοχές και με ιδιοκτησίες θέλουν να προταθούν τα 10 στρ. ώστε αυτό να το θέσουν στο ΣτΕ!

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά το πέρας της συζήτησης, τόνισε πως ακόμα κι αν λήξει η τριετία της αναστολής οικοδομικών εργασιών και έκδοσης οικοδομικών αδειών (σ.σ. λήξει στις 24 Μαΐου), δεν θα εκδοθεί οικοδομική άδεια, καθώς «υπάρχουν νομικά εργαλεία που το λύνουν το θέμα αυτό» (που ερμηνεύτηκε ως «απάντηση», κυρίως, για την προωθούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή Ελαίας – Αγιαννάκη, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκε σάλος και εκδόθηκε η πρώτη αναστολή το 2013).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που νίκησε η δημοκρατία! Συζητάμε με τους πολίτες, δεν σχεδιάζουμε στα γραφεία μας. Είμαι βέβαιος ότι με τις παρατηρήσεις που μας είπαν οι συμπολίτες μας σήμερα, γυναίκες και άνδρες, θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα κάνει την περιοχή κόσμημα και παγκόσμιο πόλο έλξης! Να είναι βέβαιοι όλοι οι πολίτες ότι καμία επαγγελματική δραστηριότητα, που θέλει να γίνεται νοικοκυρεμένα, δεν πρόκειται να θιγεί! Πάμε να χτυπήσουμε την αυθαιρεσία που κάνει την υπανάπτυξη στον τόπο μας!» τόνισε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, μετά τον ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο που είχε με κατοίκους και εκπροσώπους Αρχών και συλλογικών φορέων στην Ελαία για το Π.Δ. του Κυπαρισσιακού κόλπου.

«Κάνουμε διάλογο και περιμένω απ’ τους δημάρχους, τις ιδιοκτησίες και τις περιοχές, ώστε να πάμε τεκμηριωμένα στο ΣτΕ και να υποστηρίξουμε τα δέκα στρέμματα εκεί που πραγματικά πρέπει να γίνει ανάπτυξη… Θέλουμε το ταχύτερο δυνατό να το καταθέσουμε (σ.σ.: το Π.Δ.), γιατί πιεζόμαστε να μη φάμε πρόστιμα από την Ε.Ε.» συμπλήρωσε, ενώ ερωτηθείς εάν μετά τη λήξη της τριετίας της αναστολής οικοδομικών εργασιών και οικοδομικών αδειών, στις 23 Μαΐου, μπορούν να χτίσουν στην περιοχή, απάντησε: «Υπάρχουν νομικά εργαλεία που το λύνουν το θέμα αυτό. Όχι, δεν θα υπάρχει τέτοιο θέμα…».

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος δεν τοποθετήθηκε, αλλά αρκέστηκε να σημειώσει πως ακούει και καταγράφει θέσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις.

Τους υπουργούς υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Ελαίας, Άρης Σκλάβος, ενώ η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη ανέφερε βελτιωτικές προτάσεις επί του σχεδίου Π.Δ.
Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας επανέλαβε τις πολλάκις διατυπωθείσες απόψεις του περί εκδίωξης του ανθρώπου και καταστροφής, ενώ πρότεινε να εισαχθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ το Π.Δ., με τον κ. Τσιρώνη να του απαντά πως αν εισαχθεί στην Ολομέλεια ό,τι πει το ΣτΕ, θα είναι απολύτως δεσμευτικό και μετά ουδείς θα μπορεί να κάνει κάτι άλλο, ενώ τώρα θα μπορεί όποιος θεωρεί ότι αδικείται να προσφύγει στην Ολομέλεια!

Κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν φόβους και ανησυχίες, ενώ από τη γειτονική Ηλεία τόνισαν πως καταστρέφονται. Στη μακρά συζήτηση τοποθετήθηκαν επικεφαλής περιφερειακών συνδυασμών, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης