Το ηφαίστειο που απειλεί την ανθρωπότητα και η αγωνία της NASA να μας προφυλάξει

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019, 11:53
Το ηφαίστειο που απειλεί την ανθρωπότητα και η αγωνία της NASA να μας προφυλάξει
Κάτω από τα θερμά λουτρά και τους πίδακες ατμών του εθνικού πάρκου του Γελοουστόουν στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα ηφαίστειο που σε περίπτωση έκρηξης ενδέχεται να αφανίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Μάλιστα, έχει βάθος εκατοντάδων μέτρων κι αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες είναι πως, αν σημειωθεί έκρηξη, η τέφρα που θα διασκορπιστεί στον ουρανό θα ξεπεράσει σε ύψος ακόμα και το βουνό του Έβερεστ. Θα καλύψει τις πόλεις που βρίσκονται κοντά, ενώ θα προκαλέσει τη δημιουργία σκοτεινών σύννεφων που θα κρύβουν τις ακτίνες του ήλιου για καιρό.

Ως εκ τούτου οι θερμοκρασίες στον πλανήτη θα μειωθούν σημαντικά, τα φυτά θα καταστραφούν και οι περισσότερες γεωργικές εκτάσεις θα αφανιστούν.Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Στην πραγματικότητα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θεωρεί πως μετά την έκρηξη του εν λόγω ηφαιστείου η τροφή που υπάρχει για τον κόσμο σε ολόκληρο τον πλανήτη θα εξαφανιζόταν τελείως μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών.

Τα υπερηφαίστεια δημιουργούνται όταν το μάγμα της γης ανεβαίνει μέχρι τον φλοιό της χωρίς να τον διαπερνά. Η πίεση σε αυτούς τους τεράστιους θόλους λάβας αυξάνεται με την πάροδο των αιώνων, μέχρι που ο φλοιός της γης υποχωρεί από την πίεση, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα πετρώματα, αέρια και πυρωμένο μάγμα.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν εντοπίσει 20 υπερηφαίστεια σε όλo τον πλανήτη, προειδοποιούν πως κάθε 100.000 χρόνια κάποιο από αυτά εκρήγνυται, απειλώντας τη ζωή στη γη. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο όμως του Γελοουστόουν τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια έχει ξεσπάσει τρεις φορές.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε ένα τέτοιο περιστατικό ήταν πριν από 600.000 χρόνια. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν, όμως, πως η επόμενη έκρηξη μπορεί να καθυστερήσει εκατομμύρια χρόνια.Το φιλόδοξο σχέδιο

Υπάρχει, άραγε, τρόπος να μη σημειωθούν άλλες εκρήξεις και ο πλανήτης να μην κινδυνεύσει -από αυτήν τουλάχιστον την απειλή; Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες της NASA είναι θετική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, οι ίδιοι ασχολήθηκαν με τη μελέτη του εν λόγω υπερηφαιστείου κάτω από το εθνικό πάρκο και προσπάθησαν να βρουν μια λύση για να ρίξουν σε βάθος αιώνων την πίεση κάτω από τον θόλο μάγματος, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο της ολικής καταστροφής.

Πρακτικά το Γελοουστόουν είναι μία τεράστια «γεννήτρια». Το 60% με 70% αυτής της ενέργειας εκλύεται στην ατμόσφαιρα μέσω του νερού και των πιδάκων του, αλλά το υπόλοιπο συσσωρεύεται στον θάλαμο μάγματος, αυξάνοντας την πίεση στην «εύθραυστη» κορυφή του.

Όταν η πίεση θα ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο, ο θάλαμος θα σπάσει και το πάρκο θα εκραγεί.

Μία λύση θα ήταν η κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος νερού πάνω από το Γελοουστόουν, ωστόσο οι ειδικοί παραδέχονται πως η πρακτική αυτή θα σπαταλούσε τεράστιες ποσότητες «πολύτιμου νερού» που μετά τη «χλιαρή θέρμανσή του» στη λεκάνη του φράγματος δεν θα μπορούσε εύκολα να αξιοποιηθεί.Υδάτινη λύση

Υπάρχει όμως και μία άλλη υδάτινη λύση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA θα στοίχιζε μεν 3,46 δισεκατομμύρια δολάρια -δηλαδή το 20% του ετήσιου προϋπολογισμού της NASA-, αλλά θα απέδιδε τα πολλαπλάσια, από την πρώτη κιόλας φάση: η κατασκευή ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού που θα αποδίδει όσο έξι συμβατικοί σταθμοί.Στέλνοντας με πίεση νερό μέσα στον θάλαμο μάγματος από μικρές τρύπες, το αποτέλεσμα θα ήταν η επιστροφή μικτών αερίων θερμοκρασίας 350 βαθμών Κελσίου που θα μπορούσαν να συλλεχθούν και μέρος της θερμότητάς τους να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το φιλόδοξο σχέδιό τους θεωρητικά θα λειτουργούσε. Θα το δοκίμαζαν όμως ποτέ; Πιθανότατα όχι. Κι αυτό γιατί θα δαπανούνταν πολλά χρήματα αλλά και αρκετός χρόνος, αφού για την εφαρμογή του θα χρειάζονταν χιλιετίες και αυτοί που το συνέλαβαν δεν θα έβλεπαν ποτέ την ολοκλήρωσή του.

Μέχρι τότε όμως, η ελπίδα όλων είναι το ηφαίστειο να εξακολουθεί να κοιμάται για πολύ καιρό ακόμη...

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019, 13:09