Ένα πρωτοποριακό έργο, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε για την αποκατάσταση και προστασία του σημαντικού υδροβιότοπου της λίμνης Ορόκλινης, στην επαρχία Λάρνακας.

Το έργο LIFE- Ορόκλινη θα περιλαμβάνει δράσεις διατήρησης, που θα αντιμετωπίσουν τους διάφορους παράγοντες που απειλούν σήμερα η λίμνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέτοιες δράσεις περιλαμβάνουν την περίφραξη της λίμνης, ώστε να σταματήσει η όχληση που προκαλείται από την είσοδο οχημάτων διαφόρων τύπων όταν πέφτει η στάθμη του νερού, την απομάκρυνση εισβλητικών (ξενικών) ειδών (όπως ακακίες), τη φύτευση γηγενών ειδών θάμνων και δέντρων και τη διαχείριση του νερού.

Το έργο είναι τριετούς διάρκειας και δικαιούχοι του είναι το Ταμείο Θήρας ως επικεφαλής εταίρος, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ως συντονιστής, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δασών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης.

Η λίμνη της Ορόκλινης ανήκει στο Δίκτυο Φύση 2000 (περιοχή Natura 2000) και είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο είδη πουλιών, τα οποία φωλιάζουν εκεί, τον Καλαμοκαννά (η λίμνη Ορόκλινης αποτελεί την καλύτερη περιοχή φωλιάσματος παγκυπρίως για το είδος) και την Πελλοκατερίνα (η Κύπρος φιλοξενεί σχεδόν το μισό αναπαραγωγικό πληθυσμό της Πελλοκατερίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η λίμνη της Ορόκλινης αποτελεί μια από τις πέντε καλύτερες περιοχές της Κύπρου για την αναπαραγωγή του είδους).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αυτά τα δύο είδη η λίμνη καθορίστηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά του Δικτύου Φύση 2000.

Συνολικά, στη λίμνη έχουν παρατηρηθεί περίπου 190 διαφορετικά είδη πουλιών.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης