Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επέστρεψε τον Πάτρικ στο φυσικό περιβάλλον του

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016, 13:20
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επέστρεψε τον Πάτρικ στο φυσικό περιβάλλον του
Δεύτερη ευκαιρία να ζήσει εκ νέου ως ελεύθερη αρκούδα στη φύση έχει ο Πάτρικ, το ορφανό αρκουδάκι που φρόντιζε επί έναν χρόνο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον Πάτρικ μέσω ενός κολάρου-πομπού που του έχει τοποθετηθεί, ώστε να γνωρίζει πού βρίσκεται και εάν τα έχει καταφέρει​
Όταν βρέθηκε τον Μάρτιο του 2015 στο Βροντερό Φλώρινας, ήταν μόλις μερικών εβδομάδων και χωρίς τη μητέρα του, σε μία ηλικία που η επιβίωσή του στη φύση θα ήταν αδύνατη. Το αρκουδάκι μεταφέρθηκε άμεσα στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπου και παρέμεινε υπό στενή παρακολούθηση και φροντίδα για αρκετούς μήνες. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι φροντιστές τού μάθαιναν τα μυστικά της επιβίωσης στη φύση, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα του τα μάθαινε η μητέρα του.

Αυτήν τη φορά το πρόγραμμα περίθαλψης του Πάτρικ παρατάθηκε κατά 1-2 μήνες λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, που δεν του επέτρεψαν να πέσει σε χειμέριο ύπνο. Έτσι, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις η επανένταξη γινόταν μέσα στον χειμώνα και το αρκουδάκι τοποθετείτο σε φωλιά διαχείμασης, αυτήν τη φορά η επανένταξη έγινε απευθείας σε δάσος στα βουνά της Πίνδου.Η μικρή αρκούδα ναρκώθηκε και μεταφέρθηκε με απόλυτη ασφάλεια σε δασική περιοχή μακριά από ανθρώπους και κατοικημένες περιοχές. Η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μάλιστα άφησε στο σημείο της επανένταξης τροφή, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στις πρώτες ημέρες που θα ζει ως ελεύθερη αρκούδα.

Αυτή ήταν η τρίτη επιχείρηση επανένταξης ορφανής αρκούδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Ήταν μάλιστα και η πιο δύσκολη, δεδομένου ότι ο Πάτρικ βρέθηκε σε πολύ μικρή ηλικία και για μερικές εβδομάδες μεγάλωσε υπό πολύ στενή ανθρώπινη φροντίδα​Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον Πάτρικ μέσω ενός κολάρου-πομπού που του έχει τοποθετηθεί, ώστε να γνωρίζει πού βρίσκεται και εάν τα έχει καταφέρει. Το κολάρο θα μεταδίδει το στίγμα του και έτσι η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα μπορεί να τον παρακολουθεί ολόκληρο το 24ωρο.

Αυτή ήταν η τρίτη επιχείρηση επανένταξης ορφανής αρκούδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Ήταν μάλιστα και η πιο δύσκολη δεδομένου ότι ο Πάτρικ βρέθηκε σε πολύ μικρή ηλικία και για μερικές εβδομάδες μεγάλωσε υπό πολύ στενή ανθρώπινη φροντίδα. Όταν βρέθηκε, ζύγιζε περίπου τρία κιλά και ήταν αδύναμος. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, είναι μία θαρραλέα νεαρή αρκούδα με βάρος 45 κιλά, που έχει μάθει να επιβιώνει μόνη της στη φύση, χάρη στη φροντίδα των ειδικών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ευχαριστεί την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, χάρη στην επέμβαση των οποίων βρέθηκε και σώθηκε ο Πάτρικ.Για περισσότερες πληροφορίες: Πάνος Στεφάνου (6946 001618).
www.arcturos.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016, 13:41