Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

Δεν πέρασαν ούτε 15 ημέρες από το πρώτο ρεπορτάζ του zougla.gr σχετικά με τα βασανιστήρια ζώων τα οποία τελούνται στο νησί της Πάρου και νέες εικόνες έρχονται στο φως στης δημοσιότητας. Μόλις στις 7 Σεπτεμβρίου, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα ανέδειξε το θέμα με το «παστούρωμα» των ζώων, μια απαγορευμένη τεχνική δεσίματος, η οποία χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους σε πολλές περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για το δέσιμο των ποδιών του ζώου μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (διπλή παστούρα). Ακόμα πιο βάρβαρη πρακτική είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου με το κεφάλι, κάτι που συνηθίζεται σε βοοειδή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «παστούρωμα» αποτελεί βαρύτατη μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα δένονται από πολύ μικρές ηλικίες. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι δένουν τα πόδια των ζώων εκτροφής αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους  και περνούν όλη τους τη ζωή έχοντας μεγάλες δυσκολίες στην παραμικρή τους κίνηση.

Οι νέες εικόνες και τα βίντεο έρχονται εκ νέου από την Πάρο, και έχουν τραβηχτεί από αναγνώστρια του zougla.gr η οποία βρισκόταν για δουλεία στο νησί. Μάλιστα όπως ανέφερε η ίδια, ενημέρωσε τις Αρχές του νησιού οι οποίες και της υποσχέθηκαν πως θα επιληφθούν επί του θέματος.Επίσης έστειλε επιστολή και στην εισαγγελία Σύρου. Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση στο νησί δεν έχει αλλάξει με πολλά ζώα να υποφέρουν ακόμα και σήμερα. 

 

Το «παστούρωμα» είναι μια πρακτική που συνηθίζεται εδώ και δεκάδες χρόνια στα νησιά, κυρίως στις Κυκλάδες (Πάρο, Νάξο, Φολέγανδρο, Ανάφη, Σέριφο, Κίμωλο κ.α.) αλλά και σε Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα κ.α. Σε μικρότερη έκταση το συναντάμε και στην ηπειρωτική Ελλάδα (π.χ. Λακωνία). Το φαινόμενο αυτό αν και φαίνεται παράλογο και «απάνθρωπο» στον κάθε νοήμονα άνθρωπο, θεωρείται μια συνηθισμένη πρακτική για να μην πηδήξουν τα ζώα τις ατελείς ή ανύπαρκτες περιφράξεις.

Σημειώνεται πως του zougla.gr είχε επικοινωνήσει με τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος ανέφερε πως γνωρίζει το πρόβλημα αλλά είναι πολύ δύσκολο να λυθεί. Από την άλλη πλευρά η Αστυνομία διαβεβαίωνε πως κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου να αποτρέπει τέτοια φαινόμενα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης