Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2016, αυξάνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες το τρέχον έτος να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της NASA και της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).

Οι δύο οργανισμοί χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας των δεδομένων της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς και διαφορετικά κριτήρια για τη σύγκριση των θερμοκρασιών, που οδηγούν σε ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο και οι δύο συμφωνούν για τη μακροπρόθεσμη τάση των θερμοκρασιών του πλανήτη, όπως και άλλες υπηρεσίες στην Ευρώπη και αλλού.

Οι θερμοκρασίες του 2016 πήραν μία ώθηση από ένα εξαιρετικά ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, αλλά είναι κυρίως το αποτέλεσμα της αυξημένης θερμότητας στην ατμόσφαιρα της Γης που οφείλεται στη συσσώρευση των αερίων του θερμοκηπίου. Η αυξημένη θερμότητα οδηγεί σε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας, διαταράσσοντας τα οικοσυστήματα και προκαλώντας πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή βίντεο: La Repubblica

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης