Είναι ευρέως γνωστό και κοινώς αποδεκτό πως ο όγκος τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια παγκοσμίως είναι τεράστιος. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχτεί πως το 1/3 όλων των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια. Στις αναπτυσσόμενες χώρες αυτό οφείλεται στη διαδικασία μεταφοράς των τροφίμων από την παραγωγή στην κατανάλωση και στις αναπτυγμένες χώρες οφείλεται στα οικιακά απορρίμματα.

Η ΙΚΕΑ επιδιώκει να το αλλάξει αυτό και δεσμεύεται να μειώσει τη σπατάλη των τροφίμων κατά 50% μέχρι το τέλος του 2022, ακολουθώντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η επιτυχημένη υλοποίηση αυτού του οράματος θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Πώς, όμως, σκοπεύει να το πετύχει αυτό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΙΚΕΑ επενδύει σε τρεις διαφορετικές περιοχές εστίασης για να εκπληρώσει τον στόχο της:

Υγεία & Βιωσιμότητα | IKEA Ελλάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΙΚΕΑ φιλοδοξεί έως το 2030 να εμπνεύσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους να αλλάξουν συνήθειες, να μειώσουν την προσωπική τους σπατάλη, ώστε να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, πιο φιλική προς τον πλανήτη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμβάλλουμε όλοι σε αυτό!

Αγοράζουμε μόνο όσα αλλοιώσιμα τρόφιμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προτού λήξουν. Έπειτα, στο σπίτι μας μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε διαφανή δοχεία με εύκολη πρόσβαση, έτσι ώστε το φρέσκο φαγητό να διαρκεί λίγο περισσότερο και να έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε τι πρέπει να φάμε πρώτα.

Αποθηκεύουμε σε γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων ότι περισσέψει από το μεσημεριανό ή το δείπνο, στο ψυγείο ή την κατάψυξη, ως ένα γεύμα για μια άλλη μέρα. 

Στα γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων αποθηκεύουμε, θερμαίνουμε και σερβίρουμε το φαγητό μας στο ίδιο το δοχείο, ως πιάτο, μειώνοντας έτσι και τη σπατάλη νερού για το πλύσιμο των πιάτων.

Κυκλικότητα & Φροντίδα για τον Πλανήτη | IKEA Ελλάδα

Ανέκαθεν το φαγητό ήταν και παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας της ΙΚΕΑ. Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία επέλεξε να εκπαιδεύσει το προσωπικό της σχετικά με τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων για το περιβάλλον, τη σημασία της σωστής καταγραφής του, αλλά και τη διαχείριση των αποθεμάτων του. 

Τον Αύγουστο του 2021, η ΙΚΕΑ επένδυσε σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης και καταγραφής αποβλήτων τροφίμων στις κουζίνες των εστιατορίων της, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν την τεράστια ευθύνη για τους 680 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που απολαμβάνουν τα τρόφιμα που προσφέρει.

Κοινωνική δικαιοσύνη & Ισότητα | IKEA Ελλάδα

Από το 2012, η ΙΚΕΑ στηρίζει ενεργά ως μέλος την πολύτιμη προσπάθεια του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Μπορούμε», ο οποίος έχει αναπτύξει έναν καινοτόμο τρόπο διάσωσης και προσφοράς φαγητού.

Ο οργανισμός αυτός, ασχολείται με την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και τη χρήση τροφίμων για κοινωφελείς σκοπούς σε όλη την Ελλάδα. Η ΙΚΕΑ, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, παρέχει δωρεάν σε καθημερινή βάση όλα τα γεύματα που δεν έχουν σερβιριστεί στα εστιατόρια των καταστημάτων της. Τα τρόφιμα δωρίζονται σε οργανισμούς και ιδρύματα για την υποστήριξη ανθρώπων που το έχουν ανάγκη. 

Εδώ και δέκα χρόνια, η IKEA έχει προσφέρει χιλιάδες μερίδες φαγητού ετησίως, ξεπερνώντας τις 600.000 έως σήμερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης