Τα υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης και η αυξημένη υγρασία που σημειώθηκαν φέτος στη Χαλκιδική θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ελιάς, στα πεδινά τουλάχιστον του νομού, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ελαιοδέντρων έχει προσβληθεί από κυκλοκώνιο και βερτιτσίλα.

Να σημειώσουμε ότι η παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στη Χαλκιδική αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» του Πρωτογενή Τομέα, αφού καλλιεργείται σε 360.000 στρέμματα, με 6 εκατομμύρια ρίζες, σε όλο το νομό, ενώ καταλαμβάνει το 55% των ελληνικών εξαγωγών επί του συνόλου των ποικιλιών που εξάγει η Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο halkidikifocus ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής,Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα της προσβολής των ελαιοδέντρων από το κυκλοκώνιο και τη βερτιτσίλα είναι η μειωμένη ανθοφορία και κατά συνέπεια τη μειωμένη παραγωγή. «Στα λεγόμενα “πατώματα”, δηλαδή στα σημεία εκείνα που εγκλωβίζεται η υγρασία, υπήρξε μεγάλο ποσοστό ελαιοδέντρων που προσβλήθηκαν από κυκλοκώνιο και τον μύκητα βερτιτσίλα», σημείωσε ο κ. Τερτιβανίδης, τονίζοντας ωστόσο ότιείναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα το μέγεθος της μείωσης και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στη διακύμανση της τιμής της επιτραπέζιας ελιάς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει περίπτωση η μείωση να έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγαλύτερου μεγέθους καρπού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Τερτιβανίδης τόνισε ότι η αναμενόμενη παραγωγή θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, που σε γενικές γραμμές υπήρξε μια «καλή χρονιά» για την επιτραπέζια ελιά.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής,Παύλος Γιαλαγκολίδης, τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα εμφανίζεται στις πεδινές περιοχές, όπως της Ορμύλιας και των Καλυβών, εκτιμώντας μάλιστα ότι η παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς θα σημειώσει φέτος μείωση πάνω του 50% από το αναμενόμενο, καθώς – όπως υπογράμμισε – υπάρχουν χωράφια στα “πατώματα” που χτυπήθηκαν 100% από το κυκλοκώνιο και τη βερτιτσίλα, ενώ πολύ καλύτερη θα είναι η παραγωγή στις περιοχές του Πολυγύρου, για παράδειγμα, καθώς – λόγω του υψομέτρου – δεν υπήρξε τόσο μεγάλη συσώρευση υγρασίας.

ΠΗΓΗ: halkidikifocus.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης