Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Μία είναι η μόνη αποτελεσματική λύση για την καλλιέργεια της πραγματικής φιλοζωίας στη χώρα μας και την εξάλειψη των νοσηρών φαινομένων κακοποιήσεων και θανατώσεων ζώων, που δυστυχώς παρατηρούνται ακόμα. Η ευαισθησία και η σωστή εκπαίδευση ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών μας, ώστε να αποκτήσουν τη μόνιμη αγάπη και σεβασμό προς τους τετράποδους συντρόφους μας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Με την ένταξη αυτής της εκπαίδευσης μέσα στα σχολεία, όπου οι μαθητές μπορούν να μάθουν να φροντίζουν, να «παίρνουν και να δίνουν» στα ζώα και φυσικά για το ποιος είναι ο πολιτισμένος τρόπος συνύπαρξης μαζί τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μια πρωτοπόρος της εποχής μας, και με πάγιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων να ενταχθεί επίσημα σχετικά μάθημα στο σχολικό πρόγραμμα, είναι η Κατερίνα Παπαποστόλου.  Δασκάλα, Ζωοθεραπεύτρια και Συγγραφέας, έχει αφιερώσει τη ζωή της την τελευταία 20ετία στη φιλοζωία και στη διάδοση του σωστού μηνύματος προς τους συμπολίτες της, και ειδικά προς τα παιδιά, ώστε να διαμορφωθεί ένα πολύ καλύτερο μέλλον στη χώρα μας, για εμάς και τα ζώα.

Ο εντοπισμός ενός πυροβολημένου και μαχαιρωμένου κουταβιού, από κάποιον ασυνείδητο εγκληματία, ήταν και το έναυσμα για την Κατερίνα Παπαποστόλου ώστε να οργανώσει και θεσμικά τις ιδέες της. Έτσι, ίδρυσε την  ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ​, η οποία μεταξύ άλλων παρέχει Βιωματικά Φιλοζωικά, Περιβαλλοντικά Σεμινάρια & Προγράμματα Θεραπευτικής Επαφής με σκύλους διαμεσολαβητές, εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των σκύλων-«εκπαιδευτών» παιδιών, είναι και η Διώνη, το κουτάβι που αναφέραμε νωρίτερα και που τελικά επιβίωσε από την ανθρώπινη βαρβαρότητα…

Ο απολογισμός της τελευταίας 20ετίας είναι ο ακόλουθος: Eνεργή δράση μέσα στην τάξη, τρεις σκύλοι, 10 επιστημονικοί συνεργάτες, 100 εθελοντές, 3 βραβεία εθελοντισμού, εκατοντάδες συμμετοχές σε δημόσιες δράσεις, 5 εκπαιδευτικά προγράμματα, επισκέψεις σε 550 σχολεία, φιλοζωικές ενημερώσεις σε περισσότερους από 350.000 μαθητές!

Μέσα από ειδικά βίντεο, θεατρικό παιχνίδι, τραγούδι, χορό, εικαστικές κατασκευές, συνεργασίες με ηθοποιούς, τραγουδιστές, εικονογράφους, συγγραφείς, χορογράφους, παιδικές θεατρικές σκηνές αλλά και φυσικά με την απευθείας επαφή με τα ζώα, οι μαθητές λαμβάνουν την ευρύτερη Παιδεία της φιλοζωίας.

«Χαράζουμε νέους δρόμους μέσα στα ελληνικά σχολεία με όραμά μας να ακουστεί ως μια απελευθερωτική αλλαγή κάθε ανθρώπινη φωνή ακόμη και στο τελευταίο άκρο της χώρας και να σιγήσει κάθε ακηδεμόνευτη κραυγή. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο ενσυναίσθησης, ισότητας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης για όλους, ώστε να έρθει η μέρα που τα ζώα θα πάψουν να υποβάλλονται σε πράξεις αδικαιολόγητες και ανήθικες», αναφέρει η Κατερίνα Παπαποστόλου εξηγώντας το όραμά της:

•Να δούνε όλοι τη ζωή μέσα και από τα μάτια αδέσποτων ζώων, ώστε να νιώσουν όπως νιώθουν και εκείνα

•Να καταλάβουν πως και τα ζώα νιώθουν όπως νιώθουμε και εμείς και έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες

•Να συνειδητοποιήσουν τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι στα ζώα συντροφιάς και πως τα ζώα δεν είναι παιχνίδια

•Να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης της εγκατάλειψης και κακοποίησης των ζώων συντροφιάς και να αντιληφθούν τη μέγιστη σημασία της υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου.

•Να καλλιεργήσουν δεξιότητες, ώστε να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης της σχολικής και τοπικής κοινότητας για την πρόληψη της εγκατάλειψης ζώων, για την προστασία των αδέσποτων της περιοχής, καθώς και για την προώθηση υιοθεσιών μέσω Δήμων των οποίων τα κυνοκομεία είναι συχνά χώροι κολαστηρίων για ζώα.

Αυτό επιτυγχάνεται και χάρη στα 4 βιβλία που έχει εκδώσει μέχρι τώρα με μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Το zougla.gr είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Κατερίνα Παπαποστόλου για τις δράσεις της και τη σημασία της φιλοζωικής εκπαίδευσης.

Δείτε τη συνέντευξη:

 

 

Μάθετε περισσότερα εδώ. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης