Ο ερχομός των χελιδονιών σηματοδοτεί και επισήμως τον ερχομό της Άνοιξης. Είναι οι καλοκαιρινοί επισκέπτες στην Ελλάδα και τα συναντάμε από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο. Ο φωτογραφικός φακός των Αργολικών Ειδήσεων τα εντόπισε τα πετούν τη Δευτέρα κατά την άφιξή τους πάνω από την πόλη του Ναυπλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου τα περισσότερα έχουν φτάσει στην κεντρική Αφρική. Δεν περνούν όλο τον χειμώνα σε ένα σημείο αλλά ταξιδεύουν ανάλογα με την ύπαρξη τροφής και τις καιρικές συνθήκες. 

Μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 21 έτη, έτσι το κάθε άτομο μπορεί να πετάξει πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Περνά σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του πετώντας. 

Τρέφεται στον αέρα, ζευγαρώνει στον αέρα, «κοιμάται» στον αέρα. Αντίθετα στο έδαφος τα χελιδόνια είναι κυριολεκτικά σαν «χαμένα» μιας και τα μικροσκοπικά τους πόδια είναι πολύ αδύναμα για να τους επιτρέψουν να απογειωθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ουρά τους είναι διχαλωτή ενώ οι φτερούγες τους, μακριές και σε σχήμα δρεπανιού φαίνονται τεντωμένες και άκαμπτες όταν πετά. Κοινωνικό και παιχνιδιάρικο πουλί, ιδιαίτερα την περίοδο του ζευγαρώματος που κυνηγούν το ένα το άλλο με τσιρίγματα γύρω από τις στέγες των σπιτιών και ζευγαρώνουν εν πτήση. 

Το πέταγμά τους είναι εξαιρετικά γρήγορο, με συχνό φτεροκόπημα. Την ώρα της πτήσης, τρώνε μικρά έντομα και άλλα ζωύφια στον αέρα, που βρίσκει σε πολύ μεγάλο ύψος. Παρατηρούνται συχνά σε κατοικημένες περιοχές όπου φωλιάζουν σε διάφορες κοιλότητες των κτιρίων (αεραγωγούς, κάτω από πρεβάζια, κεραμίδια). 

Η Χελιδόνα γεννάει μια φορά το χρόνο, από Μάιο – Ιούνιο δύο – τρία λευκά αυγά που κλωσούν και οι δυο γονείς. Τα νεαρά μπορούν να πετάξουν μετά από 37 – 56 μέρες.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης