Οι σφυροκέφαλοι καρχαρίες κολυμπούν όπως οι τεμπέληδες άνθρωποι, όταν θέλουν να εξοικονομήσουν ενέργεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communication».

Ομάδα διεθνών ερευνητών που παρακολουθούσε δύο εκπροσώπους του συγκεκριμένου είδους, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση, θεώρησε αρχικά πως ο ένας εξ αυτών είχε αρρωστήσει. Ωστόσο, στη συνέχεια διαπιστώθηκε με έκπληξη πως η γωνία πλεύσης και ο τρόπος κίνησης δεν ήταν καθόλου τυχαίος ή αποτέλεσμα κάποιας δυσλειτουργίας, διαμορφώνοντας έτσι μια διαφορετική πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο λεπτομερής επιστημονική παρατήρηση με σύγχρονα όργανα μέτρησης της ταχύτητας, οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι αναφερόμενοι καρχαρίες κατά το 90% του χρόνου τους κολυμπούν υπό γωνίες 50 και 70 μοιρών εκμεταλλευόμενοι το σχήμα του σώματός τους και τη μορφολογία του ρύγχους τους, προκειμένου να παράγουν εύκολα ταχύτητα και επιτάχυνση. Μέγιστο αποτέλεσμα με τη λιγότερη δυνατή κίνηση…

Μάλιστα, υδροδυναμικά μοντέλα ανάλυσης του σχήματος των σφυροκέφαλων καρχαριών επιβεβαίωσαν το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης