Το 2019 είναι μία από τις χειρότερες χρονιές στην Ιστορία για την Ευρώπη και ειδικά για τις μεσογειακές χώρες, καθώς οι μεγάλες πυρκαγιές μέχρι τα μέσα Αυγούστου έχουν τριπλασιαστεί, σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Συγκεκριμένα μέχρι τα μέσα Αυγούστου στα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.600 μεγάλες πυρκαγιές όταν από το 2008 έως το 2018 ο μέσος όρος για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν μόλις 464 φωτιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χώρα μας φέτος, μέχρι τις 31 Ιουλίου έχουν εκδηλωθεί διπλάσιες πυρκαγιές συγκριτικά με το περσινό διάστημα (7.633 έναντι 3.743 πέρσι)

Ανάλογη είναι και η αύξηση στο μέγεθος των καμμένων εκτάσεων. Σύμφωνα με το σύστημα Copernicus’ European Forest Fire Information System (EFFIS) από την 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι τις 15 Αυγούστου είχαν γίνει στάχτη 2,7 εκατομμύρια στρέμματα γης – όταν την περασμένη δεκαετία ο μέσος όρος ήταν 1.000.000 καμμένα στρέμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η κεντρική Εύβοια όπου έχουν κάει περισσότερα από 23.000 στρέμματα ενώ βαρύ ήταν το τίμημα και για τη Γαλλία όπου έχουν γίνει στάχτη 420.000 στρέμματα γης. 

Αυτή την ώρα μάλιστα περισσότεροι από 500 πυροσβέστες δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά που μαίνεται από την Τετάρτη στο Οντ, στη νότια Γαλλία.  Η μάχη με τις φλόγες είναι περίπλοκη λόγω της φύσης του εδάφους, που είναι δύσβατο και γεμάτο από πεύκα και χαμηλή βλάστηση. Επιπλέον, επικρατεί ξηρασία, έπειτα από τους καύσωνες που έπληξαν τη χώρα το περασμένο διάστημα.

Μια άλλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ερό, «τέθηκε υπό έλεγχο» σήμερα, αφού έκαψε 2.500 στρέμματα πευκοδάσους.

Η καταστροφή στην Εύβοια σε εικόνες

Φωτογραφίες: Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης