Σύνταξη-επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε αυξανόμενες διεθνείς εντάσεις, προειδοποίησε η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών, σε μια ζοφερή εκτίμηση. Η πρώτη Εθνική Εκτίμηση Πληροφοριών για την Κλιματική Αλλαγή εξετάζει τον αντίκτυπο του κλίματος στην εθνική ασφάλεια έως το 2040. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι χώρες του κόσμου θα διαφωνήσουν για το πώς θα απαντήσουν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές στις φτωχότερες απο αυτες, που είναι λιγότερο ικανές να προσαρμοστούν. Η έκθεση προειδοποιεί επίσης για τους κινδύνους εάν οι φουτουριστικές τεχνολογίες γεω-μηχανικής αναπτυχθούν από ορισμένες χώρες που ενεργούν αυτοβούλως.

Η αξιολόγηση των 27 σελίδων είναι η συλλογική άποψη και των 18 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη τους τέτοια ματιά για το τι σημαίνει η κλιματική αλλαγη για την εθνική ασφάλεια. Η έκθεση δίνει μια εικόνα ενός διχασμένου κόσμου, ανήμπορου να συνεργαστεί, οδηγώντας σε επικίνδυνο ανταγωνισμό και αυξημένη αστάθεια. Εκδόθηκε λίγο πριν τη συμμετοχή του Προέδρου Biden στη σύνοδο κορυφής COP26 για το κλίμα τον επόμενο μήνα στη Γλασκώβη, η οποία επιδιώκει διεθνή συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προειδοποιεί ότι οι χώρες θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τις οικονομίες τους και να αναζητήσουν πλεονέκτημα στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Ορισμένα κράτη μπορεί επίσης να αντισταθούν στην επιθυμία για δράση, με περισσότερες από 20 χώρες να βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα για περισσότερο από το 50% των συνολικών εσόδων τους από εξαγωγές.

«Η μείωση των εσόδων από ορυκτά καύσιμα θα επιβάρυνε περαιτέρω τις χώρες της Μέσης Ανατολής που αναμένεται να αντιμετωπίσουν πιο έντονες κλιματικές επιπτώσεις», αναφέρει η έκθεση. Σύντομα, προειδοποιεί, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα γίνει αισθητός σε όλο τον κόσμο.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών εντοπίζει 11 χώρες και δύο περιοχές όπου η ενέργεια, τα τρόφιμα, το νερό και η ασφάλεια της υγείας βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο. Τείνουν να είναι φτωχότερες και λιγότερο ικανές να προσαρμοστούν, αυξάνοντας τους κινδύνους αστάθειας και εσωτερικών συγκρούσεων. Τα κύματα θερμότητας και οι ξηρασίες θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση σε υπηρεσίες όπως η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέντε από τις 11 χώρες βρίσκονται στη Νότια και Ανατολική Ασία – Αφγανιστάν, Μιανμάρ, Ινδία, Πακιστάν και Βόρεια Κορέα – τέσσερις χώρες βρίσκονται στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική – Γουατεμάλα, Αϊτή, Ονδούρα και Νικαράγουα. Η Κολομβία και το Ιράκ είναι οι υπόλοιπες. Η Κεντρική Αφρική και τα μικρά κράτη / νησιά στον Ειρηνικό κινδυνεύουν επίσης.

Η αστάθεια θα μπορούσε να ξεσπάσει, ιδίως με τη μορφή προσφυγικών ροών, με τη προειδοποίηση ότι αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα νότια σύνορα των ΗΠΑ και να δημιουργήσει νέες ανθρωπιστικές απαιτήσεις στην Ευρώπη.

Η Αρκτική είναι πιθανό να είναι μία από τις περιοχες που επίσης θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, καθώς γίνεται πιο προσιτή λόγω της μείωσης του πάγου. Αυτό μπορεί να ανοίξει νέους ναυτιλιακούς δρόμους και πρόσβαση σε αποθέματα αλιευμάτων, αλλά επίσης να δημιουργήσει κινδύνους λανθασμένων χειρισμών καθώς η περιοχή θα αρχίσει να στρατικοποιείται ραγδαία.

Η πρόσβαση στο νερό θα γίνει επίσης πηγή πολλών προβλημάτων. Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, περίπου το 60% των επιφανειακών υδάτινων πόρων διασχίζουν σύνορα. Το Πακιστάν και η Ινδία είναι ένα τυπικό τέτοιο παράδειγμα χωρών, με μακροχρόνια προβλήματα στην διαχείριση τέτοιων κοινών πόρων. Εν τω μεταξύ, η λεκάνη του ποταμού Μεκόνγκ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα μεταξύ Κίνας, Καμπότζης και Βιετνάμ, προειδοποιεί η έκθεση.

Μια άλλη πηγή κινδύνου είναι το ότι μια χώρα μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τη γεωμηχανική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση μιας φουτουριστικής και καινοτόμας τεχνολογίας – για παράδειγμα την αποστολή αντανακλαστικών σωματιδίων στην ανώτερη στρατόσφαιρα που μιμούνται τα αποτελέσματα ψύξης μιας ηφαιστειακής έκρηξης ή τη χρήση αερολυμάτων για την ψύξη ωκεανών σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Εάν, όμως, αυτή η χώρα ενεργεί μόνη της, θα μπορούσε απλώς να μετατοπίσει το πρόβλημα σε μια άλλη περιοχή και να προκαλέσει αντίδραση από άλλες χώρες που έχουν επηρεαστεί με αρνητικό τρόπο ή δεν μπορούν να ενεργήσουν από μόνες τους. Ερευνητές σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και αρκετά μέλη της ΕΕ, εξετάζουν αυτές τις τεχνικές, αλλά υπάρχουν λίγοι ισχύοντες κανόνες ή κανονισμοί.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αποφευχθεί αυτό το ζοφερό μέλλον. Μερικοί από αυτούς είναι οι πρωτοποριακές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της αποδεκτής χρήσης γεω-μηχανικής. Ένας άλλος είναι, μια κλιματική καταστροφή που λειτουργεί ως κίνητρο για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ κρατών. Η έκθεση αποτελεί ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον κεντρικό μέρος της συζήτησης για την ασφάλεια και ότι θα αυξήσει τα υπάρχοντα προβλήματα και θα δημιουργήσει νέα. «Οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι η κλιματική αλλαγή διαμορφώνει το τοπίο εθνικής ασφάλειας όσο ποτέ άλλοτε», δήλωσε στο BBC η Erin Sikorsky, διευθύντρια του Κέντρου για το Κλίμα και την Ασφάλεια, η οποία παλαιότερα εργαζόταν στο Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών.

«Οι κλιματικές εκτιμήσεις δεν μπορούν να διαχωριστούν από άλλες ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως ο ανταγωνισμός με την Κίνα. Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει σύνθετους κινδύνους απότοκους της κλιματικης αλλαγης, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στις παράκτιες πόλεις της, τις πλημμύρες στο εσωτερικό της που απειλούν την ενεργειακή υποδομή και την ερημοποίηση και τη μετανάστευση των πληθυσμών ψαριών που υπονομεύουν την επισιτιστική της ασφάλεια. Μία στρατηγική εθνικής ασφάλειας που δεν λαμβάνει υπόψη τους παράγοντες αυτούς, θα λάβει λανθασμένες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά της Κίνας», προσθέτει η Sikorsky.

Η νέα έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών περιγράφει τα έντονα προβλήματα που θα υπάρξουν. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι το τι θα κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχετικά με αυτές τις προειδοποιήσεις από τους κατασκόπους τους.

Πηγη: BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης