Η ιαπωνική κυβέρνηση επιμένει στην εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας, παρά την τραγική εμπειρία της Φουκουσίμα, σε χαμηλότερο πάντως ποσοστό διείσδυσης που θα κυμανθεί μεταξύ 20 και 22% επί του ενεργειακού μείγματος της χώρας ως το 2030. Ως την ίδια περίοδο θα ενισχυθούν οι ΑΠΕ που θα καλύψουν το ένα τέταρτο της κατανάλωσης μέχρι εκείνη την περίοδο.

Όπως αναφέρει το econews, η πρόταση της κυβέρνησης του Σίνζο Άμπε για την πυρηνική ενέργεια, εάν υιοθετηθεί, αναμένεται να ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη παρότι θα μειώσει τα πυρηνικά από 30% που ήταν πριν τη Φουκουσίμα σε 20%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισήγηση της ιαπωνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιστοιχούν στο 22 ως 24% του ενεργειακού μίγματος, από περίπου 11% τη χρονιά που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014, σύμφωνα με την εφημερίδα Γιομιούρι.

Το φυσικό αέριο, το οποίο μεταφέρεται στην Ιαπωνία σε υγρή μορφή, θα αντιστοιχεί στο 27% της ηλεκτροπαραγωγής από 43,2%, ενώ το αργό πετρέλαιο και το ντίζελ θα αντιστοιχούν μόλις στο 3%, από 14,9%, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ακόμη, η κυβέρνηση προτείνει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη να μειωθεί στο 26% του ενεργειακού μίγματος από 30,3%, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Γιομιούρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι η Ιαπωνία αύξησε σε ιστορικό υψηλό επίπεδο την παραγωγή ηλεκτρισμού με τη χρήση λιγνίτη μετά το δυστύχημα του 2011 έχει προκαλέσει αρκετές προστριβές με διάφορες χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ενώ παράλληλα διόγκωσε σημαντικά την παραγωγή αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το οποίο επιβλέπει τον τομέα της ενέργειας, ξεκίνησε διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα του ενεργειακού μίγματος από τον Ιανουάριο.

Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία παραμένουν εκτός λειτουργίας για τη διεξαγωγή ελέγχων ασφαλείας, καθώς η κρίση στη Φουκουσίμα αποκάλυψε ότι οι αρμόδιοι εποπτικοί φορείς ανέχονταν τη χαλαρή εφαρμογή των κανονισμών ασφαλούς λειτουργίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης