Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Όσο οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι τις θαλάσσιες ομορφιές της χώρας μας, κάποιοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που δραστηριοποιούνται και ως δύτες φροντίζουν εθελοντικά τον καθαρισμό του βυθού από τα απομεινάρια της βλαπτικής ανθρώπινης δραστηριότητας, που απειλεί τα ευαίσθητα οικοσυστήματα του Αιγαίου και του Ιονίου μας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τα «δίχτυα-φαντάσματα», όπως πολύ εύστοχα έχουν ονομαστεί, τα οποία είναι χρησιμοποιημένα -και εντελώς άχρηστα πια-, δίχτυα τα οποία παραμένουν στον βυθό και συνεχίζουν να… σκοτώνουν εσαεί τα πλάσματα που τυχαίνει να βρεθούν εκεί. Τα μέρη στα οποία παρατηρείται το φαινόμενο είναι πολλά και αχαρτογράφητα.

Και κάπου εδώ έρχεται η διεθνής πρωτοβουλία «Healthy Seas», που ξεκίνησε το 2009, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις, και μέλη της δραστηριοποιούνται βεβαίως και στη χώρα μας.

Δείτε τα εντυπωσιακά βίντεο και τις φωτογραφίες από τις πρόσφατες δράσεις τους στα ελληνικά νερά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλεποχώρι:

 

Πόρτο Εννέα:

 

Καμένα Βούρλα:

 

 

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της ελληνικής ομάδας «Ghost Fishing» Γιώργο Κωλίκη.

«Η ομάδα μας αποτελείται από εθελοντές δύτες-τεχνικούς και σκοπός μας είναι να καταδυόμαστε όπου υπάρχει πληροφορία για χαμένα δίχτυα και να τα ανασύρουμε. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού αυτά τα δίχτυα συνεχίζουν να ψαρεύουν αιώνια. Σκοτώνουν οποιαδήποτε ζωή υπάρχει, ενώ αποτρέπουν και τα ψάρια να φτιάχνουν φωλιές εκεί» επισημαίνει.

Πώς μαθαίνουν όμως για τα δίχτυα-φαντάσματα; Ο Γιώργος Κωλίκης απευθύνει ένα κάλεσμα προς όλους μας:

«Οι πληροφορίες αυτές προκύπτουν είτε από εμάς, που τυχαίνει να καταδυθούμε και να εντοπίσουμε τα δίχτυα, είτε από τους ίδιους τους ψαράδες που μας ειδοποιούν. Το τελευταίο δίμηνο όμως βρίσκεται σε εξέλιξη μια καμπάνια ενημέρωσης, στην οποία καλούμε τον κόσμο να μας δίνει πληροφορίες για το πού υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Ήδη λάβαμε πάνω από 30 μηνύματα ειδοποίησης για τέτοια σημεία σε όλη τη χώρα, τα οποία θα εξετάσουμε.

»Απευθύνω και μέσω του μέσου σας την έκκληση: Όποιος γνωρίζει ένα τέτοιο σημείο να απευθυνθεί σε εμάς και να μας πληροφορήσει».

Μάθετε περισσότερα και βοηθήστε τους δύτες να καθαρίσουν τις θάλασσές μας:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης